Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Barcelona retirarà la Medalla d’Or al borbó Juan Carlos I a petició de JxCat i ERC

|

- Publicitat -

L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per retirar la Medalla d’Or de la ciutat al rei emèrit Juan Carlos I, tal com es va aprovar al ple extraordinari d’agost, i la proposta passarà aquest dimecres per la Comissió de Presidència i es ratificarà al ple del 30 d’octubre.

En declaracions a Betevé, el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, ha afirmat que, els últims anys, hi ha hagut “diferents actes de Juan Carlos I que no són exemplars com a cap d’Estat i servidor públic”.

Publicitat

En un comunicat aquest dilluns, el consistori ha recordat que el Reglament d’honors i distincions reculli que si les persones titulars “fan actes o manifestacions contràries als motius que es van justificar en la seva concessió”, se’ls podrà retirar el reconeixement.

Es preveu que la votació prosperi perquè Barcelona en Comú ja ha anunciat el seu vot favorable a una proposta que va ser impulsada per ERC i JxCat quan el rei emèrit va marxar d’Espanya, per la qual cosa s’aconseguiria la majoria absoluta al ple.

Informe Justificatiu

En l’informe que justifica la retirada de la medalla recull diferents “polèmiques” del rei emèrit, com la participació en una cacera d’elefants a Botswana el 2012; la renúncia de Felipe VI a l’herència del seu pare, i la seva fuga d’Espanya als Emirats Àrabs.

L’Ajuntament considera que aquests fets “posen en qüestió la seva integritat ètica i moral”, així com la integritat de les seves accions mentre exercia el seu càrrec, la gestió dels pressupostos públics, la transparència i la coherència entre el seu discurs públic i les seves activitats.

Et pot interessar  L’Ajuntament de Barcelona omet la senyera en el cartell promocional de la diada de Sant Jordi
Publicitat

Opinió

Minut a Minut