Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Balcells lamenta que, tot i haver-ho demanat, el govern espanyol no prioritza reconèixer les infermeres en la categoria A1

Espera portar al Parlament "ben aviat" la modificació de la llei del tabac per prohibir fumar a les terrasses i que sigui efectiva el 2024

|

- Publicitat -

El conseller de Salut, Manel Balcells, ha afirmat que ja han demanat a l’Estat el canvi de categoria professional per a les infermeres, però ha dit que “no és una prioritat” per al govern espanyol. Tot i així, ha garantit que sí que ho és per a la Generalitat i que, per tant, ho continuaran reclamant, malgrat que ha admès no haver parlat encara directament amb la nova ministra de Sanitat, Mónica García, sobre aquesta qüestió. Balcells espera que els pròxims dies es pugui celebrar una reunió bilateral amb el ministeri.

En qualsevol cas, el conseller ha insistit que el nou conveni de l’ICS “és bo”, perquè ja hi ha “millores” salarials. Així, ha subratllat que “el dia que s’arribi a l’equiparació professional, la pujada salarial no serà tanta perquè ara ja se n’ha fet una part”. En relació a la vaga, el titular de Salut ha explicat que aquest dilluns el departament té prevista una reunió amb Infermeres de Catalunya. Balcells, que ha remarcat que el sindicat convocant és “un sindicat minoritari”, ha subratllat que tenen un diàleg obert amb tots els representants del sector.

Publicitat
Et pot interessar  Centenars de sanitaris protesten davant del Parlament en el segon dia de vaga contra el tercer conveni de l'ICS

Espera portar al Parlament “ben aviat” la prohibició de fumar a les terrasses perquè sigui efectiva el 2024

Balcells ha afirmat que espera que el Govern pugui portar al Parlament “ben aviat” la modificació de la llei del tabac per prohibir fumar a les terrasses perquè pugui ser efectiva el 2024. Així ho ha dit en una entrevista a Catalunya Ràdio, on també ha explicat que estan en converses amb el gremi de restauració per aplicar una moratòria perquè existeixi “un espai d’explicació i conscienciació”. D’altra banda, Balcells s’ha referit a la vaga indefinida convocada pel sindicat Infermeres de Catalunya, que el conseller ha titllat de “minoritari”. Balcells va anunciar divendres que demanaria a l’Estat que es reconegui les infermeres en la categoria professional A1, però ha lamentat que “no és una prioritat” per a ells.

Durant l’entrevista Balcells ha insistit en la necessitat de prohibir el tabac a les terrasses i en espais tancats per, segons ha dit, “protegir” tots els fumadors passius. “Hem d’anar erradicant el tabac dels llocs. La gent que vulgui fumar té la seva llibertat individual, però no pot perjudicar a tercers”, ha argumentat. El conseller ha celebrat que el Ministeri de Sanitat també hagi plantejat aquesta aposta i ha posat en valor que puguin ser “un aliat” en aquest camí.

La Marató de 3Cat

D’altra banda, i coincidint amb el dia que se celebra la Marató dedicada a la salut sexual i reproductiva, Balcells ha destacat la importància d’informar i sensibilitzar sobre aquesta qüestió a totes les capes de la societat, però especialment els joves. En aquest àmbit, Balcells s’ha mostrat partidari que hi pugui haver una assignatura sobre educació sexual. “Per què no? Està clar que hem d’intensificar-ho a escoles i centres d’educació perquè l’educació sexoafectiva no sigui a través de la pornografia”, ha argumentat. De totes maneres, Balcells ha apuntat que aquesta qüestió no depèn de les seves competències.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut