Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Aragonès exigeix la protecció del català amb la llei de l’audiovisual abans de la tramitació dels pressupostos espanyols

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha demanat “desbloquejar” la llei de l’audiovisual per “protegir” el català abans de la tramitació dels pressupostos de l’Estat. En una compareixença a Palau després de reunir-se amb la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, Aragonès ha reiterat que és “important i absolutament necessari” aclarir la presència del català en la nova norma. El president creu que, un cop es resolgui la llei de l’audiovisual, ja es podran “encarar” la resta de debats, com ara els pressupostos espanyols. Aragonès i Armengol han compartit la necessitat de mantenir els fons Next Generation, a més de cooperar per enfortir la indústria audiovisual en català i gestionar els recursos fiscals propis.

Després de la reunió amb Armengol -d’una hora i 40 minuts de durada-, Aragonès ha comparegut a la Galeria Gòtica de Palau per advertir que cal concretar la “protecció” del català en la llei de l’audiovisual abans d’encarar el debat dels pressupostos espanyols. De fet, el president considera “important” i “absolutament necessari” que la llei es pugui “resoldre” i “desbloquejar” -a favor del català- abans de la tramitació dels comptes estatals.

Publicitat

Aragonès ha assenyalat que, si en els esborranys de la norma hi apareix una “protecció” del castellà, la llengua catalana també ha d’aparèixer amb un percentatge que l’empari en l’audiovisual. “És evident que aquest és un dels principals reptes”, ha asseverat. El president de la Generalitat ha afegit que la “protecció” del català ha de quedar “aclarit i reflectit” en el projecte de llei, per després poder “encarar la resta de debats, també el dels pressupostos”, ha apuntat.

Així, Aragonès ha exigit blindar el català abans de la tramitació dels pressupostos espanyols, si bé no ha entrat en valorar si el seu partit, ERC, ha de presentar o no una esmena a la totalitat: “La qüestió de l’audiovisual no es vincula directament als pressupostos de l’Estat, però és absolutament rellevant i necessari que es desbloquegi favorablement”, ha subratllat.

“Col·laboració amb les Balears”
En un altre àmbit, Aragonès i Armengol han coincidit en la necessitat de reclamar que els fons europeus Next Generation es mantinguin, ja que encara no s’han superat ni la pandèmia ni els seus efectes. Així, les dues presidències s’han emplaçat a buscar “espais de col·laboració” sobre aquests projectes per encarar els reptes dels dos territoris.

En aquest sentit, els dos governs han volgut escenificar la intenció d'”enfortir” les relacions -Armengol no es va arribar a reunir amb el predecessor d’Aragonès, Quim Torra. El cap del Govern i la presidenta de les Balears també han reivindicat que els dos territoris volen ser els “responsables” dels seus propis recursos fiscals, i han constatat que l’actual model de finançament és “insuficient”.

Contradiccions amb la CUP
La diputada de la CUP Eulàlia Reguant ha replicat aquest matí a Aragonès que els anticapitalistes estan “lluny” d’arribar a un acord per aprovar els pressupostos catalans. En una entrevista al diari ‘Ara’, Reguant ha contradit així les declaracions prèvies del president, que aquest matí a la Cadena Ser ha explicat que s’estan “aproximant posicions” amb la CUP per tirar endavant els pressupostos del 2022.

A la roda de premsa de Palau, Aragonès no ha volgut valorar les paraules de Reguant, i s’ha limitat a insistir que el Govern treballa per assolir un acord “ben aviat”. La previsió de l’executiu és aprovar el projecte dels pressupostos “a principis” de novembre -la data del dia 9 pren força-, per després fer-ne la tramitació parlamentària. L’executiu vol que entrin en vigor l’1 de gener de 2022.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut