Dimarts, 31 de gener de 2023 - Edició 1650
La República

Aragonès diu que calen mesures pensant “com es reconstrueix una economia després d’una devastació com la guerra”

El vicepresident alerta que “les empreses que no estiguin digitalitzades no sobreviuran”

Agències 03/05/2020
Pla americà del vicepresident, Pere Aragonès, durant la compareixença d'aquest dissabte. Imatge del 2 de maig del 2020. (Horitzontal)

El vicepresident i conseller d’Economia, Pere Aragonès, ha advertit aquest diumenge que si la Unió Europea i el Banc Central Europeu (BCE) no donen una “resposta adequada a la crisi, el projecte europeu i l’euro estaran en qüestió”. En una entrevista a l’ARA, el vicepresident diu que cal consultar els manuals sobre “com es reconstrueix una economia després d’una devastació com una guerra”. En concret, demana la “injecció directa” de diners del BCE als governs, les empreses i els ciutadans perquè es viu “el xoc econòmic més important d’Europa des de la Segona Guerra Mundial, i a Catalunya i a l’estat espanyol des de la Guerra Civil”. A més, Aragonès diu que aquest cop la Generalitat no farà reducció de despeses.

El vicepresident diu que caldran programes d’ajudes des del Govern per un període de “18 mesos, o de 24″, amb ” polítiques de garantia de rendes d’empreses via subvencions” o iniciatives com “la renda garantida de ciutadania i complementada amb l’ingrés mínim vital”. Així com també mesures sectorials.

A més, avisa que “les empreses que no estiguin digitalitzades no sobreviuran” i que cal una forta estratègia en recerca, alimentació, digitalització, indústria 4.0 i transició ecològica.

Aragonès dona suport a la idea del “deute perpetu” que el president espanyol, Pedro Sánchez, planteja a la Unió Europea, i insisteix que en el fons que prepara Madrid de 16.000 MEUR per a les
comunitats s’ha d’aplicar la mateixa idea de transferències, i no préstecs.

“Caldrà llegir la lletra petita, perquè estem acostumats a grans anuncis del govern espanyol que acaben sent paper mullat”, avisa Aragonès, que reclama 4.000 MEUR per a Catalunya “de caràcter immediat“.

A més, avisa que “tots els objectius de dèficit han saltat pels aires” i demana una “decisió formal per part del govern de l’Estat”.