Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024
Edició 2103

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 28 de abril del 2024

Aragonès defensarà l’amnistia i l’autodeterminació en solitari davant el PP aquest dijous al Senat

El cap de l'executiu català no vol "deixar en mans del PP i dels seus presidents un debat sobre l’amnistia"

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, assistirà aquest dijous a la reunió de la Comissió de Comunitats Autònomes convocada pel PP i que tindrà lloc al Senat, on els populars tenen majoria absoluta. Allà, i envoltat dels presidents autonòmics del PP, Aragonès farà una defensa de la llei d’amnistia que tant ERC com Junts reclamen al PSOE a canvi del suport a la investidura del seu candidat Pedro Sánchez, i contra la que tant ha carregat el PP.

Així doncs, Aragonès es traslladarà fins a Madrid aquest dijous, 19 d’octubre, on a partir de les 11 del matí començarà el debat. La reunió ha anat precedida de dos debats, celebrats aquest mateix dimecres i el passat 11 d’octubre, on el Senat ja va aprovar per majoria diverses mocions contra una eventual amnistia, que van recollir únicament els vots dels representants del PP, Vox i UPN, mentre que la resta de partits, del PSOE a Sumar, passant pels independentistes, nacionalistes i regionalistes, hi han votat repetidament en contra.

Publicitat

El president català estarà sol en aquesta defensa de l’amnistia i l’autodeterminació, ja que no hi seran ni els tres barons del PSOE ni el lehendakari, Iñigo Urkullu, que han titllat la reunió de ser una “trampa” de Feijóo, i segueixen l’estratègia de deixar el PP “sol” al Senat criticant l’amnistia. El passat dimecres, el ministre de la Presidència, Fèlix Bolaños, va qualificar la cita “d’espectacle” i va confirmar que cap representant de l’executiu hi acudiria. El dia abans, la ministra de Polítiques Territorials, Isabel Rodríguez, va criticar la “instrumentalització” del Senat per part del PP i va receptar “calma” a Feijóo

Et pot interessar  Aragonès titlla la proposta de finançament d'Illa de "cafè descafeïnat i aigualit per a tothom"

Altres partits independentistes, com la CUP, han criticat que Aragonès acudeixi a la reunió, expressant que no té una “agenda pròpia” i que el que ha de fer és “explicar-se al Parlament i fer polítiques que ens facin avançar en l’autodeterminació i l’amnistia”.

No obstant les crítiques, des del Govern sostenen que el president no vol “deixar en mans del PP i dels seus presidents un debat sobre l’amnistia, quan ells han estat dels principals promotors de la repressió als independentistes”. Si bé la presència d’Aragonès trenca l’estratègia del PSOE i el PNB, la Moncloa ha valorat amb indiferència l’assistència del president català a la reunió. Amb tot, a més a més, Aragonès defensarà l’amnistia i l’autodeterminació al Senat, però no es quedarà a escoltar les rèpliques dels presidents populars, ja que altres compromisos impedeixen que pugui seguir la reunió, segons va exposar la conselleria de la Presidència el passat dimecres.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut