Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

Aragonès defensa la “màxima col·laboració” i demana una resposta “conjunta i urgent” a les conseqüències de la guerra

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat la “màxima col·laboració” a la Conferència de Presidents per donar una resposta “conjunta i urgent” a les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. En una atenció als mitjans abans d’entrar a la sessió de treball amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la resta de mandataris autonòmics, Aragonès ha justificat ser a La Palma per la “situació excepcional” generada per la invasió russa d’Ucraïna. És el primer cop des de 2012 que un cap de l’executiu català assisteix presencialment a una Conferència de Presidents. El president del Govern no ha participat en la foto de família ni en la trobada prèvia amb el rei Felip VI.

Aragonès ha arribat aquest diumenge a La Palma per participar directament de la sessió de treball que té lloc des de les 11 hores (hora local) i que estarà centrada a cercar una resposta per afrontar les conseqüències de la guerra d’Ucraïna. El president del Govern arriba a la Conferència amb 20 propostes. Aragonès plantejarà agilitzar els tràmits per a l’acollida dels refugiats perquè es puguin expedir els permisos de treball en 24 hores i demanarà un fons extraordinari per fer front a les necessitats generades per l’arribada de refugiats, al marge del sistema de finançament i proporcional al nombre de persones que acull cada territori.

Publicitat

El cap de l’executiu català també proposa allargar la durada dels ERTO, ampliar fins a finals d’any la prohibició de tallar els subministraments a persones vulnerables o diverses mesures per contenir la pujada del preu de l’energia. En l’atenció als mitjans, Aragonès ha reiterat aquests eixos principals i ha insistit que és “imprescindible” crear un fons per l’acollida de refugiats així com “mesures clares que permetin rebaixar els costos energètics”.

Assistència extraordinària
Inicialment, Aragonès havia rebutjat participar en la Conferència que s’havia de celebrar el 25 de febrer a La Palma i que es va ajornar per la invasió russa a Ucraïna. Davant “l’excepcionalitat” generada per la guerra, Aragonès ha decidit assistir-hi. Des de l’any 2012 que un president català no assistia presencialment a una Conferència de Presidents.

L’últim va ser Artur Mas, ja que ni Carles Puigdemont ni Quim Torra van participar a cap de les trobades multilaterals presencials a les quals se’ls va convocar. Torra sí que va assistir a les conferències telemàtiques convocades durant la pandèmia. Aragonès ha remarcat que el Govern manté les seves “conviccions polítiques”, com és la defensa “clara de la independència”.

Propostes de La Moncloa
El document inicial que el govern espanyol posarà sobre la taula estableix entre altres la creació d’una “reserva de béns considerats estratègics per preservar els drets i llibertats, el benestar dels ciutadans, el subministrament de serveis essencials i els recursos de primera necessitat i de caràcter estratègic” mentre duri la guerra a Ucraïna. El document també estableix com s’articularà l’acollida i protecció de refugiats, la creació de mecanismes de protecció pel preu de l’energia i un reforçament de la cooperació entre l’Estat i comunitats en ciberseguretat.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut