Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Aragonès defensa “acords” amb tots els grups favorables al progrés social i el dret a decidir: “Les majories existeixen”

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha defensat arribar a “acords i enteses” amb totes les formacions que estiguin a favor del progrés social i el dret a decidir. El cap de l’executiu ha comparegut aquest dimecres al matí al ple del Parlament per explicar els canvis al Govern després que Junts decidís sortir-ne. Aragonès ha subratllat que “les majories existeixen”, tant per avançar en les “transformacions” verda, feminista, social i democràtica, com també per aprovar els pressupostos del 2023. El president ha afegit que vol avançar “projecte a projecte i mesura a mesura”. En aquest sentit, s’ha mostrat “convençut” que els comptes de l’any que ve s’han de poder aprovar, i ha insistit en prioritzar el país per damunt dels partits.

El cap de l’executiu ha centrat gran part de la seva compareixença en defensar que hi ha prou majories al Parlament per aprovar els projectes més importants “del país”. Aragonès ha demanat als grups que se superi la “temptació de bloqueig”, i que “sumin” per arribar a “acords i enteses”. En concret, el president ha remarcat que vol avançar amb totes les formacions amb qui comparteix la voluntat del progrés social i el dret a decidir.

Publicitat

“Avui arribar a acords és la millor opció”, ha subratllat Aragonès, que troba “imperatiu” que ningú “s’inhibeixi” de les “responsabilitats compartides”. El cap del Govern ha repetit que no comparteix la decisió de Junts d’abandonar l’executiu de “forma precipitada” i amb les “coses a mig fer” en moments “difícils”.

“Els viatges llampec de Govern a oposició per mi són difícils d’explicar i entendre, però no haurien de dificultar vies d’entesa, tot i el soroll del moment”, ha afegit Aragonès, que espera que els ex socis ofereixin una “oposició constructiva”. El president també ha volgut agrair, un a un, la tasca feta per tots els consellers i conselleres sortints.

Tot seguit, Aragonès ha destacat el paper que tindran els nous membres del Govern, a qui ha agraït la predisposició a entrar a l’executiu en uns “moments difícils”. El president també ha aprofitat per posar en valor la importància i la “legitimitat” de totes les institucions del país: “Són un dels principals actius del nostre sistema de representació”, ha asseverat.

Amb un to que buscava ser convincent, el dirigent republicà ha admès que no serà “fàcil” tirar endavant projectes com ara l’acord de claredat, ara que el Govern només té el suport de 33 diputats i diputades a l’hemicicle. Aragonès creu, però, que el camí és “transitable i possible”, i que la seva “responsabilitat” és intentar-ho: “Assumeixo que quan toca obrir camí, qui va davant és qui més ha d’apartar els esbarzers i agafa més esgarrinxades”.

Encara sobre els equilibris parlamentaris, el president ha preguntat -de manera retòrica- si hi ha prou majories per reforçar l’escut social, afrontar la transformació verda, per comprometre’s en clau feminista i avançar cap a la igualtat de gènere, acabar amb la repressió, i per fer possible el dret a decidir en un referèndum: “Sí, la majoria existeix, i és àmplia i transversal”, ha garantit.

Així mateix, Aragonès ha constatat que també hi ha majoria per aprovar els pressupostos del 2023, que creu que han de servir per “millorar la vida” de la ciutadania. En aquest àmbit, el president està “convençut” que els comptes podran tirar endavant si s’aprofita l'”oportunitat” de construir majories “a favor del que es pot construir entre tothom”, i no “a favor del govern”. Aragonès també ha afegit que el canvi de la marxa de Junts de l’executiu no hauria de provocar un “canvi de posició” d’aquest grup respecte el suport als comptes de l’any que ve, ha ha insistit que han de ser “de la ciutadania i el país, i no del Govern”.

Finalment, Aragonès ha instat els partits que volen jugar “un paper important” en les grans decisions ha sentir-s’hi “implicats”. “No es pot fer veure que el conflicte i la repressió no existeixen”, ha dit en al·lusions al PSC -sense mencionar els socialistes-, a qui ha reclamat “sortir de la zona de confort”: “L’immobilisme no és una opció, si volem avançar”, ha conclòs Aragonès.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut