Dissabte, 28 de gener de 2023 - Edició 1647
La República

Aragonès, davant la premsa internacional, també responsabilitza Sánchez de la detenció de Puigdemont

El president de Catalunya ha subratllat que amb la negativa del cap de l’executiu espanyol d’acceptar una llei d’amnistia, Sánchez també té responsabilitat de la detenció fallida de Puigdemont

Agències 01/10/2021
Pere Aragonès durant la roda de premsa amb mitjans internacionals al Palau de la Generalitat. Imatge de l'1 d'octubre del 2021

El molt honorable president de la Generalitat, Pere Aragonès, s’ha trobat amb la premsa internacional aquest divendres al Palau de la Generalitat, on ha dit que “el govern de l’Estat té responsabilitat” en la detenció de l’expresident Carles Puigdemont la setmana passada a l’Alguer. Pel líder de l’executiu, Madrid “no ha acceptat una llei d’amnistia” i això hauria evitat l’arrest i propiciaria “la tornada dels exiliats en llibertat”. D’altra banda, Aragonès s’ha refermat en l’aposta pel diàleg dient que el Parlament el va validar dijous “amb majoria de vots a favor i minoria en contra”. L’atenció a la premsa internacional ha anat precedida d’una trobada informal amb mitjans com Reuters, la BBC, Associated Press, The Economist, Le Monde o Le Figaro.

L’acte ha coincidit amb el quart aniversari de l’1-O, després del qual va començar un “període de repressió”, ha explicat Aragonès. “Quatre anys després, el govern de Catalunya està impulsant un procés de negociació amb Espanya, és l’única solució viable per acabar amb el conflicte”, ha afegit. Segons ell, l’amnistia i l’autodeterminació és l’única fórmula per la seva resolució. Segons el president, hi ha un “acord” amb l’executiu de Sánchez pel qual “es necessita una solució política” que anirà seguida “d’una votació sobre el possible acord”.

Ara bé, també ha assenyalat que “la fi de la repressió és una condició indispensable” per trobar una sortida a la taula de diàleg. Aragonès creu que la detenció de Puigdemont “no ajuda a avançar en la creació de condicions que enforteixin les discussions entre les dues parts”, malgrat que els dos equips negociadors continuen “en contacte permanent”. El president ha evitat entrar en la polèmica entre el Tribunal Supremo i l’advocacia de l’Estat al voltant de l’euroordre dels líders exiliats, però ha retret a Sánchez que el fet de no acceptar l’amnistia també el responsabilitza.

La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, també ha participat de la trobada, en què ha recordat la resolució aprovada pel Consell d’Europa el juny que recomanava a Espanya els indults i la retirada de les euroordres. En aquest sentit, la membre del Govern s’ha referit també a la detenció de Puigdemont, dient que va ser “irregular i en contra del dret europeu”. Per Alsina, l’arrest demonstra que cal trobar una solució al “conflicte polític” obert. Segons ella, ara és l’hora perquè Pedro Sánchez demostri que “realment creu en una negociació política real”.

L’atenció ha anat precedida d’una trobada informal amb una trentena de corresponsals internacionals a Barcelona però també a Madrid, amb alguns al Palau de la Generalitat i d’altres presents de manera telemàtica.