Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Aragonès: “Avui comença el camí per acabar amb la repressió. És l’inici del final d’un malson”

Destaca que ara es reconeix que "la repressió ha estat il·legítima", i que la "correcció" dona la raó als qui sempre han denunciat una "causa general motivada políticament"

|

- Publicitat -

“Avui comença el camí per acabar amb la repressió. És l’inici del final d’un malson”. Així s’ha expressat aquest dijous el president de la Generalitat, Pere Aragonès, després que la comissió de Justícia del Congrés hagi aprovat la llei d’amnistia. En una breu declaració als mitjans des dels passadissos del Parlament, Aragonès ha destacat que la “repressió” ha provocat presó i exili, i una amenaça sobre centenars de persones. Ha apuntat que ara es reconeix que “la repressió ha estat il·legítima”, i que la “correcció” dona la raó als qui sempre han denunciat una “causa general motivada políticament”. El president ha avisat que el pacte és una “mala notícia” pels jutges de l’Audiència Nacional i del Suprem que “fan política” amb el Codi Penal.

El president ha afirmat que avui és un “gran dia” perquè comença “el camí per acabar amb la repressió”, i és “l’inici del final d’un malson”, que ha suposat que diverses persones hagin hagut de passar per la presó, o que encara estiguin a l’exili. “Tot per defensar la causa de la independència”. Aragonès ha afegit que la “correcció” dona la raó als qui sempre han defensat que la causa era “general contra l’independentisme”.

Publicitat

El cap del Govern ha agraït la feina dels grups que han donat suport en comissió a la llei per “obrir una nova etapa de lleis i llibertats”. Així mateix, ha destacat que avui moltes persones veuen més a prop el fet de poder retornar a Catalunya, o els qui patien pel seu futur: “Poden imaginar-se uns anys de vida amb plena llibertat”.

Aragonès també ha reafirmat que la llei també alleujerà les famílies que tenien l’amenaça de la “repressió econòmica” perquè algun d’ells era un servidor públic. “Queda molt camí per recórrer però la força d’avui ens dona la convicció per continuar endavant”, ha manifestat.

Et pot interessar  ERC celebra l'ajornament del judici per l'1-O però reclama l'aplicació de l'amnistia a Jové, Garriga i Salvadó

El cap de l’executiu també ha remarcat que la llei blinda els afectats “al màxim que pot fer-ho una llei”. I que, a partir d’ara, els tribunals hauran de fer una aplicació de la llei d’acord amb el contingut i l’esperit de la norma. “Estic convençut que l’aplicació correcta arribarà”, ha subratllat, si bé ha admès que en alguns casos caldrà “batallar” després de veure les actuacions orientades a impedir l’acord per l’amnistia.

Votació el 14 de març

La llei d’amnistia ha superat aquest dijous el penúltim debat al Congrés abans d’anar cap al Senat. PSOE, ERC i Junts han segellat l’acord a la Comissió de Justícia de la cambra baixa, que s’ha reunit a les 11 del matí enmig d’un notable interès mediàtic.

L’òrgan ha aprovat la incorporació d’una esmena transaccional que, entre altres, estableix que queden exclosos de l’aplicació de la llei els actes que puguin ser qualificats de terrorisme segons la directiva europea. Un gir que elimina del text les referències al Codi Penal espanyol per assegurar que l’amnistia inclou també els encausats del Tsunami.

Un cop superat el tràmit a comissió, la norma està llesta per votar-se de nou en ple el pròxim 14 de març.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut