Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

Aragonès afrontarà el primer Debat de Política General demà dimarts

|

- Publicitat -

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, afrontarà aquest dimarts el seu primer Debat de Política General al Parlament, en el qual entre altres assumptes es debatrà la taula de diàleg i previsiblement tindrà la detenció de Carles Puigdemont, ja en llibertat, com a teló de fons.

Aragonès preveia arribar a aquest Debat de Política General dues setmanes després de la represa de la taula de diàleg. No obstant això, el fet que el Gobierno exclogués Junts de la taula de diàleg, va causar discrepàncies en l’executiu català, malgrat que en cap moment va perillar l’acord d’investidura. En aquestes sessions, per tant, es veurà les diferents postures dels partits que conformen el Parlament.

Publicitat

La taula de diàleg i el pressupost català a debat
A les diferències entre Junts i ERC, s’hi suma la pressió de la CUP ha reiterat que creu que s’està incomplint el pacte d’investidura i que posa l’atenció en l’aprovació del pressupost català. Així doncs, es plantejaran els diferents posicionaments, tant dels partits que conformen el govern, com de l’oposició.

Una de les possibles preocupacions d’Aragonès és que els ‘cupaires’ es van oposar a l’ampliació de l’Aeroport de Barcelona-El Prat i als Jocs Olímpics d’hivern Barcelona-Pirineus. D’aquesta manera, en el debat es preveu que s’esclareixi quin plantejament tenen les dues formacions.

També està per veure quin serà el paper de l’oposició. De moment Salvador Illa no s’ha posicionat sobre si facilitaran l’aprovació de propostes de resolució impulsades pels grups governamentals, però es pot preveure la seva negativa.

Desenvolupament del ple
El Debat de Política General començarà aquest dimarts a les 16.00 hores amb la intervenció d’Aragonès sense límit de temps, en què presentarà les línies d’actuació del seu Executiu i previsiblement concretarà alguns aspectes del pla de Govern que es va aprovar la setmana passada.

Et pot interessar  La JEC considera propaganda electoral la proposta de finançament singular d'Aragonès

El ple es reprendrà el dimecres a les 9.00 hores, quan els grups prendran la paraula per un temps de mitja hora cadascun començant pel PSC i de gran a petit, acabant pels grups que donen suport al Govern –Junts i ERC–.

El president podrà contestar-los individualment o en una resposta conjunta, i els grups podran replicar-li en un torn de deu minuts.

Una vegada acabat el debat, s’obrirà un termini de mitja hora perquè els grups presentin un màxim de quinze propostes de resolució per formació, la Taula tractarà la seva admissió a tràmit i el dijous entre les 9.00 i les 12 podran presentar i transaccionar iniciatives.

L’activitat a l’hemicicle no es reprendrà fins al dijous a les 16.00, quan es debatran les propostes –cada grup exposarà les seves durant deu minuts– i es durà a terme la votació.

Audiència amb Torra

Abans del discurs d’Aragonès, el dimarts a les 15.00 la presidenta del Parlament, Laura Borràs, rebrà al Despatx d’Audiències de la Cambra catalana el president inhabilitat Quim Torra coincidint amb què farà un any que se’l va inhabilitar per negar-se a treure una pancarta del balcó de la Generalitat.

A la recepció també estaran Aragonès, Puigneró i membres de la Mesa, i tant el president, l’expresident, com Borràs realitzaran una intervenció.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut