Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Antifrau veu possibles irregularitats en un contracte l’ICS: La CUP exigeix la compareixença d’Argimon i Vergés

|

- Publicitat -

L’Oficina Antifrau de Catalunya (OAC) ha detectat possibles irregularitats en un contracte d’emergència de l’Institut Català de la Salut (ICS) per 60 milions d’euros fet al principi de la pandèmia per comprar mascaretes, respiradors i altre material sanitari. L’OAC considera que es va contractar una empresa de la qual no es tenien referències prèvies i que se li van avançar 35 milions d’euros de forma temerària abans de rebre el material. Per això, ha demanat explicacions a l’ICS i al Departament d’Economia i Hisenda. La investigació va arrencar arran de les sospites per possibles contractacions fraudulentes de material sanitari i fins i tot es va denunciar l’empresa als Mossos, tot i que després es va retirar la denúncia.

El 20 de març de 2020, a primera hora del matí, el Departament de la Vicepresidència i d’Economia i Hisenda va fer efectiu un abonament anticipat per import de 35 milions d’euros a Basic Devices via transferència a compte bancari. El mateix 20 de març de 2020, a darrera hora de la tarda, responsables de Vicepresidència van presentar denúncia davant dels Mossos d’Esquadra, per una temptativa d’estafa de la qual hauria estat víctima la pròpia Generalitat. El 23 de març de 2020, les mateixes persones que van formular la denúncia, es van personar, de nou, davant dels Mossos per declarar la seva voluntat de desistir de la mateixa, ja que persones responsables de l’empresa contractista havien aportat informació considerada suficient per refusar els indicis d’estafa que havien motivat la denúncia.

Publicitat

El 5 de maig de 2020, l’ICS va resoldre modificar i desistir parcialment el contracte d’emergència assignat a Basic Devices, ja que la necessitat que s’havia de satisfer inicialment s’havia vist revisada en moments posteriors. Amb ocasió d’aquestes variacions en l’objecte del contracte, l’import d’aquest es va reduir a 35 milions d’euros. El 3 de desembre de 2020, l’ICS va manifestar que els materials contractats a Basic Devices van ser lliurats en la seva totalitat.

Et pot interessar  Estrada planteja el 12-M com un "plebiscit" entre una política "dependent de l'Estat" i "un nou rumb"
Publicitat

Opinió

Minut a Minut