Dissabte, 1 d'octubre de 2022 - Edició 1528
La República

Allisada d’Iglesias a Sánchez: “No acceptarem ser un mer decorat al seu govern”

El líder de Podem avisa el del PSOE que “no serà president mai” si no accepta un executiu de coalició

Redacció 22/07/2019
El líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias

Sembla impossible un acord de coalició entre el PSOE i Podemos

El secretari general de Podem i líder d’Unides Podem al Congrés, Pablo Iglesias, ha criticat aquest dilluns les “excuses” que el PSOE ha posat per no afrontar amb ells la negociació del proper govern espanyol i ha avisat el candidat socialista a president, Pedro Sánchez, que no els proposin “ser un mer decorat” a l’executiu perquè no ho acceptaran. Iglesias s’ha referit a la iniciativa de Sánchez de modificar la Constitució per evitar repeticions electorals en cas que no s’aconsegueixi desencallar una investidura: ha dit que “va en contra de l’esperit” de la carta magna i que revela que “no volia formar govern amb Podem i que ho fa perquè no té més remei”. “Dissimuli una mica”, li ha demanat.

“Respectin els nostres 3,7 milions de votants”, ha reclamat també Iglesias, que ha recordat al secretari general del PSOE que “està necessitat” dels vots d’esquerres com els d’Unides Podem. Per això li ha retret que esgrimís les diferències programàtiques, primer, i la negativa a incorporar-lo a ell al govern espanyo, després, per justificar un no-acord entre ambdues forces. No obstant això, després del pas d’Iglesias renunciant a una cartera ministerial, el dirigent lila ha assegurat que els socialistes “s’han quedat sense cap excusa”.

Ha insistit que les eleccions no només les va guanyar el PSOE, a qui ha reconegut que els van doblar en resultats, sinó el bloc d’esquerres, per la qual cosa ha interpretat que els ciutadans volen una entesa amb Unides Podem. “Quan els espanyols volen un govern de partit únic li donen la majoria absoluta però, si els ciutadans voten diferents forces, el que estan dient és que volen que ens posem d’acord”, ha esgrimit.

Sobre la temptació d’un avançament electoral per les bones perspectives del PSOE, Iglesias ha llançat “un advertiment” a Sánchez: “Per l’entestament de no fer un govern de coalició amb nosaltres, proporcional als vots obtinguts, em temo que no serà president d’Espanya mai”. El líder lila ha enumerat les propostes que han fet als socialistes per tal d’incorporar veus a ministeris com el de Ciència, Transició Ecològica, Hisenda i Igualtat, i ha asseverat que la resposta sempre ha estat “que ni parlar-ne”, per la qual cosa ha instat Sánchez a explicar al Congrés quina proposta concreta fan a Unides Podem.

Sobre el procés independentista català, Iglesias ha comparat l’entrada al Congrés del tinent coronel de la Guàrdia Civil Antonio Tejero 23 de febrer de 1981 amb el referèndum de l’1 d’octubre de 2017 a Catalunya per diferenciar un cop d’Estat, que implica “armes, morts i trets”, d’un acte de “desobediència”.

Alberto Garzón

El líder d’Izquierda Unida (IU), Alberto Garzón, que ha compartit temps d’intervenció amb Iglesias, ha afirmat que “la decisió de vetar el secretari general de Podem ha estat un error” però que Iglesias “ha estat a l’altura”. El dirigent ha reivindicat un acord que permeti “un govern progressista” que barri el pas a la dreta.