Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Albiach opina que lluitar només pel referèndum genera “frustració” i “paràlisi” a la taula de diàleg

|

- Publicitat -

La líder dels comuns, Jéssica Albiach, ha advertit el Govern que anar a la taula de diàleg només amb la carta de l’autodeterminació condueix a la “frustració” i a la “paràlisi”. Així ho ha expressat en una entrevista a l’ACN: “Si va de primeres amb l’aposta del referèndum, sense cap opció més, ara mateix per la correlació de forces només es generarà frustració”.

Així mateix, ha assenyalat que les iniciatives que aporta la seva formació “apropen” al referèndum. La dirigent d’En Comú Podem, que creu que la trobada entre executius es produirà en les pròximes setmanes, ha considerat que JxCat hi hauria d’anar. D’altra banda, amb les eleccions municipals a la vista, Albiach ha considerat que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, s’ha de presentar a la reelecció.

Publicitat

“Catalunya porta massa temps de derrotes i no se’n mereix una més; necessitem esperances, conquestes i avançar, perquè són molts anys de retrocessos”, ha raonat. Les propostes d’En Comú Podem inclouen el reconeixement de Catalunya com a nació, una reforma del sistema de finançament o la desjudicialització de la política. També contemplen que l’acord que surti de la taula de diàleg passi per les urnes.

“Avançar en el reconeixement de Catalunya com a nació ens apropa o ens allunya del referèndum? Ens apropa”, ha dit. Ara, sobre la taula hi ha un possible acord pel català: “Si surt un acord, vol dir que el Govern ha renunciat al referèndum? No, és que el Govern fa el mateix que nosaltres, fer passes i anar avançant”.

Després que JxCat no anés a l’última taula de diàleg, Albiach ha considerat que en la que ve “hauria de ser-hi”. Els comuns reconeixen que on hi ha el president del Govern, Pere Aragonès, queda representat l’executiu en el seu conjunt, però troben “preocupant” que una de les grans apostes estratègiques no compti amb el suport d’un dels dos socis.

Et pot interessar  Govern i Comuns es reuneixen aquesta tarda després que el Consell Executiu aprovi els pressupostos

Sobre la reforma del delicte de sedició, Albiach ha dit que per la seva banda “no està aparcada”, però que el PSOE ho “posposa”. De fet, retreu als socialistes la manca d’iniciativa per resoldre el conflicte català. “L’hem de tibar i arrossegar”, ha afegit la dirigent dels comuns, que creu que la reforma acabarà arribant, “tanmateix, no tan ràpid” com els agradaria.

Colau, a la reelecció

Albiach creu que Colau hauria de tornar-se a presentar a les eleccions a l’Ajuntament de Barcelona: “És una gran alcaldessa i hi ha alguns projectes que cal culminar”. Per culpa de la pandèmia, diu, les transformacions projectades a la ciutat no s’han pogut fer a la velocitat desitjada. Tot i això, Albiach diu que aquesta és una decisió que ha de prendre ella.

Colau té una investigació en marxa per suposadament haver afavorit certes entitats amb subvencions municipals irregulars. Albiach diu que totes les altres causes semblants han estat arxivades, i que provenen de “gent que intenta anar en contra de la transformació” de Colau. Admet que “el problema és que genera soroll” i la sensació que “tots són iguals”.

El Codi Ètic de BCN En Comú preveu que els càrrecs públics dimiteixin si se’ls investiga per malversació. Albiach creu que no pertoca en el cas de Colau: “No acceptarem xantatges de qui volen anar en contra del que la ciutat necessita”.

El projecte de Yolanda Díaz

Sobre el projecte que emprèn la vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, Albiach ha lloat que “genera una onada d’il·lusió” que “desborda els partits”. Pel que fa a si això podria desdibuixar els comuns com a organització, ha afirmat que els partits “no són la finalitat” i “s’han d’adaptar als temps”. “Si penséssim que els partits són la finalitat, cometríem el mateix error que els partits tradicionals”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut