Dijous, 9 de febrer de 2023 - Edició 1659
La República

Albiach, a Aragonès: “S’equivocarà si ens presenta uns pressupostos de caixa o faixa. La política és negociació”

La líder dels comuns torna a oferir-se per a pactar els comptes i aposta per estar “a l’altura de l’excepcionalitat”

Frederic Sabartés 06/11/2021
La presidenta d'En Comú Podem, Jéssica Albiach

La coordinadora de Catalunya en Comú i presidenta d’En Comú Podem al Parlament, Jéssica Albiach, ha tornat a oferir el seu espai polític per a negociar i pactar els pressupostos de la Generalitat per al 2022, que el Govern té previst aprovar el proper dimarts. En el marc del seu discurs davant el Consell Nacional de CatComú, Albiach ha reclamat al president, Pere Aragonès, i a tots els actors polítics involucrats en l’aprovació dels comptes “un exercici d’altura política” que “respongui a l’excepcionalitat del moment”. “Aragonès s’equivocaria si ens presentés uns pressupostos de caixa o faixa. La política no és això; la política és diàleg, negociació. Son moments d’excepcionalitat”, ha dit.

I és que per a la líder dels comuns, cal que totes les parts “es mullin” i facin un esforç perquè els comptes del 2022 “siguin els pressupostos amb més suport de la dècada”. En aquest sentit, ha demanat també a tots els actors que negocien o volen pactar el pressupost –ERC, JxCat, CUP i PSC- que entenguin que “s’està en un moment excepcional, sortint d’una crisi duríssima per la pandèmia i amb joves que només coneixen la crisi com a forma de vida”, per tal d’entendre quin tipus de comptes calen ara mateix. “Seran uns pressupostos expansius a tot arreu, però hem de garantir que els diners arribin a cada ciutadà, fins a l’últim municipi de Catalunya”, ha dit, tot reclamant que els comptes “no poden ser una eina partidista, una arma llancívola”.

El futur de l’espai polític
En ple debat sobre com s’ha d’articular l’espai a l’esquerra del PSOE a tot l’Estat, Albiach ha volgut remarcar davant els seus l’aposta de la seva direcció per integrar els comuns en una àmplia aliança que inclogui partits i ciutadania d’esquerres sense sigles sota el lideratge de, possiblement, la ministra de Treball, Yolanda Díaz. “Com a organització, hem d’obrir-nos a aliances amb un projecte estatal que volem que transcendeixi els partits. Hem de ser els partits però hem d’arribar a més ciutadania que encara no forma part dels partits”, ha comentat. En aquest sentit, la assenyalat que la propera assemblea nacional dels comuns “serà el reimpuls per seguir obrint-se, ser més permeables i assenyalar un rumb clar de cara al 2023 i els reptes que hi ha en els propers dos anys”.