Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

Així serà el ple d’investidura de Sánchez previst pel migdia

La sessió parlamentària començarà amb un discurs del president en funcions en el qual defensarà "amb transparència" els acords assolits

|

- Publicitat -

El ple d’investidura del candidat socialista Pedro Sánchez començarà a les 12 del migdia d’aquest dimecres, 15 de novembre, i s’allargarà fins al dijous, quan tindrà lloc la votació. Després de setmanes d’incertesa i negociacions, els acords que els partits independentistes d’ERC i Junts han tancat amb el PSOE han servit perquè Sánchez es garanteixi els suports necessaris per a tirar endavant la seva candidatura.

La sessió parlamentària començarà amb un discurs del president en funcions en el qual defensarà “amb transparència” els acords assolits amb els socis de Sumar, ERC, Junts, Bildu, PNB, BNG i CC, així com la llei d’amnistia. El discurs durarà una hora i mitja, i durant aquest, Sánchez abordarà “amb detall i profunditat” els acords tancats, amb l’objectiu de deixar clar que no hi ha “res ocult” i que cada acord té el seu document signat i públic. És el contrari, segons les mateixes fonts, del que va fer Feijóo, que no va fer referències als seus acords amb Vox. Una altra diferència amb la investidura fallida de Feijóo és que Sánchez respondrà els grups parlamentaris un a un.

Publicitat

Fonts de l’equip del PSOE han assegurat a l’ACN que durant el ple Sánchez desplegarà el programa complet de govern, i exposarà les seves línies mestres en política social, economia, medi ambient i política exterior. Un programa “per quatre anys” que haurà de passar, segons les mateixes fonts, per l’aprovació dels pressupostos generals de l’Estat “en temps i forma”. Un cop exposat el seu pla de govern, Sánchez demanarà confiança a la cambra per a poder tirar-lo endavant.

El líder del PSOE també parlarà de democràcia i del context de la reacció a la llei d’amnistia, amb les dotze nits de protestes i aldarulls davant la seu del PSOE al carrer Ferraz, a Madrid. El president espanyol en funcions farà, segons aquestes fonts, un discurs “de país” amb un projecte d’investidura complet, en una mostra de respecte al Congrés, a qui demanarà la confiança per a ser investit.

Et pot interessar  Sánchez s'erigeix com el "líder" de la "regeneració democràtica" de l'Estat espanyol davant el context de "desinformació" i "lawfare"

Finalment, el president espanyol en funcions també farà bandera de “l’estabilitat” al llarg de la passada legislatura, en què es van aprovar més de 200 lleis, i plantejarà la necessitat de fer polítiques socials durant “quatre anys més”. “Serà un discurs molt polític i poderós, amb moltes mesures. Un projecte integral complet per seguir avançant”, sostenen les fonts socialistes.

Un cop finalitzat el discurs del candidat a la presidència, la presidenta de la Mesa del Congrés, Francina Armengol, suspendrà la sessió, que es reprendrà a la tarda amb la intervenció dels grups parlamentaris, els quals argumentaran si estan a favor o en contra de la candidatura socialista. Primer intervindrà el PP, en ser el grup amb més presència al Congrés, i amb aquest ordre, el seguirà Vox, Sumar, ERC, Junts, EH Bildu, PNB i, finalment, el Grup Mixt, que tancarà la ronda d’intervencions. Cada representant del grup tindrà un temps màxim de 30 minuts en la seva primera intervenció, i de 10 minuts en una segona, mentre que Sánchez podrà replicar a tots els grups de forma individual o grupal sense cap límit de temps.

La votació se celebrarà el 16 de novembre, quan tots els grups hagin acabat les intervencions. La primera ronda exigeix al candidat assolir la majoria absoluta, que són 176 diputats. Si no hi ha cap imprevist, Sánchez passarà aquesta primera ronda amb 179 suports, després d’haver tancat un acord amb el PNB i amb el representant de Coalició Canària. En cas contrari, s’haurà de celebrar una segona ronda, que es faria el dissabte 18 de novembre.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut