Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024
Edició 2108

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 03 de maig del 2024

ADETCA creu que l’anul·lació recent d’espectacles és “una expressió de censura encoberta amb excuses poc consistents”

La presidenta de l'Associació d'Empreses de Teatre de Catalunya avisa que "es comença amb un petit incident i s’acaba prohibint la contractació d’espectacles o la lectura de llibres"

|

- Publicitat -

La presidenta de l’Associació d’Empreses de Teatre de Catalunya (ADETCA), Isabel Vidal, ha emplaçat el sector cultural, la societat civil i les institucions a denunciar amb contundència la censura d’espectacles i treballar perquè no es produeixi. En declaracions a l’Agència Catalana de Notícies, Vidal ha reivindicat que la responsabilitat “és de tots”, que cal guanyar la situació “amb arguments” i que no es pot permetre cap justificació que contrasti amb la llibertat artística. “Es comença amb un petit incident i s’acaba prohibint la contractació d’espectacles o la lectura de llibres”, ha lamentat. Vidal ha criticat la desprogramació per qüestions ideològiques i ha dit que és “censura” encoberta amb arguments econòmics “poc consistents”.

En declaracions a l’ACN ha dit que la situació és, com a mínim, preocupant perquè l’única intervenció admesa a l’hora de programar un espectacle “ha de ser el criteri artístic del programador amb un gust artístic i d’acord amb un criteri de servei públic”.

Publicitat

Vidal ha dit que fora d’aquests intermediaris no es pot entendre cap intervenció política “sigui del sentit que sigui”. “No volen excuses formals per salvaguardar qüestions econòmiques per eventuals incompliments contractuals que vulneren el dret a la llibertat artística i a l’accés a la cultura”, ha criticat.

Vidal ha fet aquestes declaracions després que dimecres el món cultural ha denunciat “el retorn de la censura” que “atempta contra la llibertat d’expressió, un dret consolidat socialment i democràticament en la Constitució”. Han exigit en un manifest la protecció dels seus drets fonamentals perquè “sense cultura no hi ha democràcia”. ADETCA ha manifestat que compartia el comunicat “davant la situació per la qual estan passant les arts escèniques i la música en què s’estan produint cancel·lacions d’espectacles i actuacions arreu de l’Estat, estrictament motivades per criteris polítics i partidistes”.

Et pot interessar  La Fiscalia de la censura: demana dos anys de presó pels tuitaires que van criticar la família que volia el 25% de castellà a Canet

Tot plegat ha arrencat després que transcendís que Ann Perelló lamentés a les xarxes socials que li comuniquessin que ‘Nua (radiografia d’un trastorn)’ no es faria a Mallorca perquè “no és la línia d’espectacles que programaran” amb els “nous canvis de govern”, va dir.

L’actor i creador escènic Xavier Bobés va lamentar aquest dimarts la cancel·lació de la funció d’’El mar: visió d’uns nens que no l’han vist mai’ a Briviesca, municipi de la província de Burgos (Castella i Lleó), quan faltaven tres setmanes per la data prevista i anunciada, el 15 de juliol. Bobés va explicar que els van comunicar la decisió després de l’arribada del nou equip de govern a l’Ajuntament, governat pel PP, primer per via telèfonica i després per correu i que els motius són “econòmics”. Bobés va indicar que “tot estava confirmat i conforme fins que es va produir el canvi d’administració”. ‘El mar: visió d’uns nens que no l’han vist mai’ reflexiona sobre la memòria i és una obra dedicada al mestre Antoni Benaiges, afusellat pels franquistes l’any 36.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut