Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024
Edició 2105

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 30 de abril del 2024

Ábalos desobeeix al PSOE i passa al Grup Mixt: “Defenso la meva honorabilitat fins a les últimes conseqüències”

L'exministre retreu a la direcció del PSOE que no li hagi donat "el benefici del companyerisme"

|

- Publicitat -

L’exministre José Luis Ábalos ha comparegut en roda de premsa al Congrés per anunciar que no deixarà el seu escó, com li va reclamar ahir el PSOE, i es mantindrà com a diputat sense partit al Grup mixt. L’exdirigent socialista es desmarca així de l’ultimàtum del seu partit, que li va donar 24 hores per deixar l’acta que va obtenir per València a les eleccions del 23-J. “He decidit fer cas als qui m’estimen” que “m’han demanat amb sinceritat que segueixi endavant, no em rendeixi i defensi la meva honorabilitat”, ha dit, perquè “no puc acabar la meva carrera política com un corrupte, quan soc innocent”. L’exministre ha recordat que “no està acusat de res”, ni forma part de la investigació, ni ha tingut “cap enriquiment il·lícit”.

Ábalos comparegut en una sala de premsa del Congrés “decidit a defensar la seva honorabilitat i la seva condició de diputats fins a les últimes conseqüències”. Ha recordat que ha militat al PSOE “tota la seva vida” i sempre “ha disposat del suport i afecte de tants militants”. També ha retret a la direcció del PSOE i del govern espanyol que no li hagin donat suport. “M’hauria agradat tenir el benefici del companyerisme”

Publicitat

“M’agradaria estar fent això recolzat per la direcció del meu partit, crec que hauria estat el més correcte”, ha dit, perquè “després d’haver contribuït a la formació d’un govern progressista i haver servit com a ministre i com a secretari d’Organització del PSOE, m’hauria agradat tenir el benefici del companyerisme” i “compartit una reflexió en benefici de les nostres sigles”, però “no ha estat així”.

Segons Ábalos, la seva gestió en aquest cas “es va limitar a aconseguir equips de protecció el més ràpid i econòmicament possible” i a “rebaixar els costos i les possibles comissions dels intermediaris”. A més, ha afegit, va intentar “salvar els diners públics” congelant els pagaments als proveïdors fins a rebre la mercaderia, cosa que “no s’ha produït en altres contractacions”.

“La meva renúncia no tindria cap efecte pràctic”

El ministre ha afirmat que tot el cas es limita a l’actuació del seu excol·laborador Koldo García, i ha recordat que col·laborarà amb la Justícia per esclarir els fets. “S’exigeix la meva renúncia, però la meva renúncia no tindria cap efecte pràctic”, i “s’interpretaria com un signe de culpabilitat que no assumeixo, la meva estigmatització, i sé què és un apestat polític”.

Et pot interessar  El PSC acusa Junqueras de voler "desacreditar" Illa amb el 'cas Koldo' perquè "li tenen una mica de por"

Segons Ábalos, la seva renúncia “tampoc impediria que cessés la cacera contra altres persones”, i ell té la necessitat de “defensar-se i restituir la seva honorabilitat com a polític i com a persona”. “Assumeixo aquesta decisió dràstica després d’una profunda reflexió sobre les causes d’aquesta crisi”, ha dit.

“No puc acabar la meva carrera política com un corrupte, quan soc innocent”, i “defensar el meu honor des del grup mixt em permetrà defensar les meves idees”. Tant de bo pugui acabar aquesta partida obligant els que em volen fer fora per la porta del darrere em mirin a la cara”. “En aquest ambient artificiós no em puc rendir, m’he de defensar a tots els nivells”, ha dit, per “evitar que aquestes estratègiques cobrin força”.

“Vinc sol en el meu cotxe, no tinc a ningú al costat”

Ábalos ha apuntat que sent el seu cas com una croada personal. “Vinc sol en el meu cotxe, no tinc secretària, no tinc ningú darrere ni al costat, i m’enfronto a tot el poder polític d’una part i de l’altra, i ho he de fer sol”, ha dit, però “soc un mer peó” en una “lluita política sense regles”.

Ábalos, que s’ha vist esquitxat els darrers dies per una trama de presumptes comissions en la venda de mascaretes durant la pandèmia, sí que ha renunciat a la presidència de la comissió d’Interior de la Cambra Baixa. L’exministre i secretari d’Organització del PSOE ha escoltat diverses peticions de dimissió d’ençà de la detenció del seu exassessor Koldo García, detingut dimecres passat.

Implicació en l’aritmètica parlamentària

Ábalos es quedarà com a diputat al Grup mixt, format actualment per set membres. El portaveu del BNG, Néstor Rego, ha ironitzat aquest dimarts assegurant que “no hi cap ningú més”. Sense Ábalos al Grup Socialista, i en el cas que no votés en la mateixa direcció del PSOE, l’executiu podria comptar amb un màxim de 177 escons, un per sobre la majoria absoluta (176) fet que –com ara- manté com a imprescindibles els vots de Junts, ERC i Podem.

Possible expulsió del PSOE

El PSOE té ara la potestat d’expulsar Ábalos de la formació. Segons els estatuts del partit, la formació pot suspendre la militància als afiliats que hagin actuat “amb deslleialtat al partit” o “cometin actes d’indisciplina”. Per fer-ho, primer li hauria d’obrir un expedient disciplinari.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut