Dijous, 23 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Polèmica pel nou videoclip de Rigoberta Bandini: Acusen el director de censurar els pits de les participants

“Un home ha decidit per nosaltres com es fan les coses”, lamenta Nazareth Dos Santos

Redacció 02/05/2022
Rigoberta Bandini a 'Ay Mamá'.

La il·lustradora Nazareth Dos Santos ha denunciat censura al videoclip de la reivindicativa cançó “Ay Mamá” de Rigoberta Bandini, publicat aquest diumenge i coincidint amb el Dia de la mare. A través d’un fil de Twitter, explica que ella i altres activistes feministes havien estat contactades per gravar escenes en què es veurien els seus pits per lluitar, precisament, contra la censura i la hipersexualització d’aquesta part del cos.

“Ens van gravar un gran nombre d’escenes precioses: pits grans, petits. Uns més caiguts que uns altres. Estries, cicatrius, mugrons petits, mitjans, grans. Dones racialitzades, dones amb un sol pit. Dones joves i dones madures”, resumeix l’artista. Tot seguit, per lamentar que poc abans de l’estrena el director del videoclip decidís que “no li encaixen” i que, per tant, no queden descartades aquestes escenes. “Que irònic no?”, qüestiona, ja que entra en total contradicció amb la lletra del tema.

“Al final és això de sempre, un home ha decidit per nosaltres com es fan les coses i, sorpresa, els pits reals no li han quadrat, no formen part de la seva reivindicació”, assegura Nazareth Dos Santos, crítica davant aquesta mostra d’hipocresia.

El director del videoclip, Salvador Sunyer, ha declarat a El País que no ha existit “cap censura prèvia ni por” sobre aquests plans. “Sé que és un tema molt complicat i sensible, però la decisió de no incloure’ls ha estat meva i és purament artística”, considera. Tanmateix, la polèmica s’ha estès i les rèpliques no s’han fet esperar. De moment, Rigoberta Bandini no s’ha pronunciat públicament.