Edició 1883

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de setembre del 2023
Edició 1883

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 21 de setembre del 2023

Plataforma per la Llengua denuncia la discriminació lingüística al cos de bombers d’Alacant

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua ha denunciat que la versió en valencià dels qüestionaris de les proves d’accés al cos de bombers del Consorci Provincial d’Alacant contenia errades, fruit d’una traducció automàtica del castellà, que no va ser revisada adequadament. L’ONG del català remarca que es tracta d’una clara discriminació pels candidats valencianoparlants i que pot haver afectat la qualificació.

Publicitat

Per exemple, a la tercera pregunta una de les opcions de resposta fa referència a “quatre arestes excel·lents” quan hauria de parlar d'”arestes sobreeixides” per una mala traducció d’aristas sobresalientes. També a la setena pregunta es tradueix traje nivell II per “vaig portar nivell II” i casco urbano per “nucli urbà”, quan fa referència a l’equipament que han de portar els bombers.

La versió en valencià també inclou errors que són producte de la confusió de conceptes. Per exemple, a la pregunta 33 es tradueix el terme castellà “apeo” per “fitació” quan al País Valencià es parla de “falques” o “calçaments” d’un edifici”, afegeixen. L’ONG del valencià considera que aquests errors han perjudicat els candidats que s’examinaven en valencià i conclou que el procés de selecció no ha garantit la igualtat d’oportunitats.

En un comunicat, la Plataforma denuncia que el procés de selecció ha vulnerat l’article 5 de la Llei d’Ús i Ensenyament del valencià, que determina que “l’administració adoptarà les mesures que calguen per a impedir la discriminació de ciutadans o activitats pel fet d’usar qualsevol de les dues llengües oficials, així com per a garantir l’ús normal, la promoció i el coneixement del valencià”. Finalment, l’entitat suma que també s’ha vulnerat la Llei de Funció Pública Valenciana, que reconeix el dret a fer les proves selectives i a rebre els enunciats en valencià.

Et pot interessar  VÍDEO | Laporta participa en la campanya 'Say Yes' per demanar als estats de la UE que votin que sí a l’oficialitat del català
Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió