Dilluns, 18 d'octubre de 2021 - Edició 1180
La República

Personalitats europees demanen a Sánchez revertir “l’actitud autoritària del PP cap a Catalunya”

Personalitats europees de l’àmbit polític, acadèmic i de l’activisme han fet públic un manifest en el qual demanen al Gobierno espanyol que reverteixi “les violacions de drets humans” que el […]

Marina Bou Cabero
Marina Bou Cabero 10/09/2018
El president del Gobierno, Pedro Sanchez / ACN

Personalitats europees de l’àmbit polític, acadèmic i de l’activisme han fet públic un manifest en el qual demanen al Gobierno espanyol que reverteixi “les violacions de drets humans” que el govern de Mariano Rajoy va perpetrar a Catalunya i acabi amb els “atacs a la democràcia que fan recordar a molta gent la dictadura franquista”.

Coincidint amb els 100 dies de govern que Pedro Sánchez complirà aquest 10 de setembre, li recorden les denúncies internacionals pel que fa a la brutalitat de la policia espanyola l’1-O, l’ús de lleis antiterroristes per “restringir la llibertat d’expressió” o l’empresonament de dirigents independentistes sense “cap base jurídica”. “Li demanem urgentment que prengui mesures per acabar amb aquestes violacions que, dutes a terme pels hereus de Franco, han posat en perill els drets humans i la democràcia”, diu el manifest.

I afegeix tres exigències dels signants per a Pedro Sánchez: que “insti als fiscals perquè actuïn en els tribunals per acabar el més aviat possible amb la presó preventiva i que abandonin les acusacions, com ara rebel·lió, que no tinguin base en fets reals”, que acabi amb la “repressió en general i més en particular els atacs a la llibertat d’expressió” (en referència a la persecució de rapers o sindicalistes) i que “abandoni l’actitud autoritària del PP cap a Catalunya, basada en els jutjats i la policia, i prengui mesures basades en el diàleg i la recerca de solucions polítiques democràtiques”.

Entre els signants de l’esfera política hi ha el polític i economista grec, Yanis Varoufakis; el portaveu de Die Linke al Bundestag per a assumptes europeus, Andrej Hunko; la diputada i líder de l’Aliança d’Esquerres de Finlàndia (Vasemmistoliitto), Li Andersson; parlamentàries de Suècia; tres diputats d’Irlanda; la direcció nacional de Razem o el referent a Polònia de Podem. També signen Lucia Martín González, portaveu al Congrés d’En Comú Podem i Sara Vilà Galán, senadora d’En Comú Podem.

Les firmes del món sindical inclouen a la presidenta del Congrés de Sindicats Escocesos i, d’altra banda, trobem signatures de molt pes del món acadèmic, com la de Boaventura de Sousa Santos. Les adhesions dels moviments socials abasten des de defensors dels drets humans al món àrab fins a Tithi Bhattacharya, coordinadora de la vaga internacional de dones del passat 8 de març.

La declaració la coordina WithCatalonia, un espai creat després del referèndum de l’1 d’octubre per promoure la solidaritat internacional de moviments socials amb Catalunya, que vol difondre el manifest com “una eina per impulsar la defensa de la democràcia i els drets humans entre més persones clau de la política, sindicats, moviments socials i culturals, dels àmbits nacional i internacional, durant els propers mesos”.