Dilluns, 18 de gener de 2021 - Edició 907
La República

Pere Aragonès: “La presa de consciència ens ha de fer passar a l’acció”

Aquest dijous al vespre, s’ha inaugurat “Creadors de Consciència” una exposició que reuneix 120 instantànies de 40 fotoperiodistes, sota el comissariat de Chema Conesa. Les obres pertanyen a fotoperiodistes com […]

Joan Vila i Boix
Joan Vila i Boix 06/09/2018
Twitter

Aquest dijous al vespre, s’ha inaugurat “Creadors de Consciència” una exposició que reuneix 120 instantànies de 40 fotoperiodistes, sota el comissariat de Chema Conesa. Les obres pertanyen a fotoperiodistes com ara Gervasio Sánchez, Kim Manresa, Sergi Cámara, Clemente Bernad o Sandra Balcells i d’altres més joves como Javier Corso, Manu Brabo, Samuel Aranda, Bernat Armangué o Lurdes Basolí.

Miquel Gamisans, secretari de Mitjans de Comunicació del Govern, ha destacat que el Palau Robert és un aparador perfecte per mostrar els valors del país. Uns valors que per més inri són els que ara habiten l’exposició de fotoperiodisme. Chema Conesa, ha descrit l’exposició com un gran homenatge a la disciplina, destacant la situació precària en la que viuen la majoria dels protagonistes de la mostra.

Pere Aragonès, vicesecretari del Govern de la Generalitat, ha  explicat, com el fotoperiodisme pot despertar les consciències, per tal que la societat pugui passar a l’acció. D’altra banda, ha mencionat les falses notícies, a les que ha contraposat el fotoperiodisme, com una manera de poder veure verament la realitat que ens envolta i hem de canviar. Una realitat, ha afegit, que a més de la catalana és la de la humanitat. “El capitalisme té efectes nocius per tot el globus” ha asseverat com a conclusió dels mals retratats a l’exposició, i als quals toca fer front.

L’exposició, però, fora de les bones intensions dels autors i oradors, és un catàleg dels mals que periòdicament es poden veure en mostres com el World Press Photo o a l’actual Vis a Visa pour l’Image de Perpinyà. Cal destacar el fotògraf Antonio González Caro, que amb les seves fotografies de pescadors de tonyina a Cadis, és l’únic que mostra un cert alliberament del dolor i la misèria imperants en totes les altres instantànies. Els personatges de Caro es poden alliberar amb el seu treball. Cap dels altres personatges de l’exposició té aquesta possibilitat.

Els beneficis de l’exposició procedents de la venda dels catàlegs aniran destinats a Reporters Sense Fronteres, que també participa en el projecte.

Relacionats