Dissabte, 24 d'octubre de 2020 - Edició 821
La República

Pedro Sánchez ja assumeix el fracàs i la convocatòria imminent d’eleccions generals

El debat dels pressupostos està marcant el més que presumible punt i final a la legislatura de Pedro Sánchez. Quan encara no s’ha consumat el ‘No’ del Congrés als comptes […]

Jordi Bracons | Madrid
Jordi Bracons 13/02/2019
Pedro Sánchez, president del Gobierno / Moncloa

El debat dels pressupostos està marcant el més que presumible punt i final a la legislatura de Pedro Sánchez. Quan encara no s’ha consumat el ‘No’ del Congrés als comptes de 2019, fonts autoritzades de Moncloa han reconegut fa uns minuts als periodistes que sense pressupostos, i amb l’actual situació política, la sortida més digne és convocar eleccions i fer-ho “el més aviat possible”.

Si fa menys de 48 hores, la data que filtraven des del Govern espanyol era el 14 d’abril, ara el dia que guanya més números és el diumenge 28 d’abril. De fet, les mateixes fonts asseguren que, si finalment el Congrés rebutja ni tan sols tramitar els pressupostos generals de l’Estat, “és molt possible que divendres hi hagi convocatòria electoral”. Si s’espera a divendres, segons fonts de l’Executiu espanyol, és perquè Sánchez ho pugui comunicar abans als seus ministres en la seva reunió setmanal.

Preguntada sobre aquesta qüestió, la vicepresidenta Carmen Calvo ha reconegut que “encara hi ha una votació pressupostària pendent”. Una vegada es conegui el resultat, diu Calvo, Sánchez prendrà una decisió “sempre en funció del interès general dels espanyols”. Més misteriós s’ha mostrat el Ministre Ábalos. “Aviat” hi haurà novetats, ha assegurat. Recordem que, fins fa ben pocs dies, Moncloa seguia insistint que Pedro Sánchez i el seu executiu tenien capacitat per tirar endavant la negociació pressupostària i, de retruc, allargar la seva legislatura fins el 2020.

Ara, després de la negativa d’ERC i PDeCAT a negociar els comptes socialistes sense proposta política per solucionar el conflicte català, a Sánchez cada hora que passa se li esgoten les vies de sortida.

Relacionats