Dilluns, 26 de setembre de 2022 - Edició 1523
La República

Pedro Sánchez defensa els indults però subratlla que el “diàleg” sempre tindrà lloc “dins dels marcs de la Constitució”

El president del Gobierno celebra l’article de Junqueras: “qualsevol pas a favor de la distensió és benvingut”

Agències 09/06/2021
Sánchez ha fet aquestes declaracions en el marc de la trobada que ha mantingut amb el president de l'Argentina, Alberto Fernández.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha demanat aquest dimecres a la societat espanyola i catalana “comprensió i magnanimitat” sobre els indults per “passar d’un mal passat a un futur millor” i “reconstruir els ponts” trencats –ha dit- el 2017. En roda de premsa conjunta amb el president de l’Argentina, Alberto Fernández, ha celebrat la carta del líder d’ERC, Oriol Junqueras, perquè “qualsevol pas a favor de la distensió és benvingut”. Preguntat sobre si Junqueras ha de ser present a la taula, ha afirmat que no vol “vetar ningú”, però ha recordat que aquesta és una taula “entre governs”. L’important, ha dit, és “fer passos en la distensió d’una crisi que ha estat molt important”. Sánchez ha aprofitat la roda de premsa per fer pedagogia sobre la decisió dels indults i –a quatre dies de la manifestació de Colón- s’ha dirigit als espanyols que tenen dubtes sobre la mesura.

“Comprenc que hi pugui haver ciutadans que tinguin reserves sobre aquesta decisió que pot adoptar el govern d’Espanya sobretot pensant en els fets del 2017: les lleis de desconnexió, el referèndum i la DUI”, ha dit, “però els demano que tinguin confiança perquè hem de fer una aposta per la convivència i la reparació dels errors que es van cometre el 2017, i la societat passar d’un mal passat a un futur millor, i això implica també magnanimitat”. Sánchez ha assegurat que amb aquesta decisió el govern espanyol busca impulsar la convivència perquè la societat catalana “pugui reconstruir els ponts amb ella mateixa i entre el conjunt de la societat catalana i espanyola”. “Demano comprensió i magnanimitat al conjunt de la societat catalana i espanyola perquè el desafiament que tenim per davant val la pena”, ha sentenciat. En aquesta línia, ha recordat que aquestes mesures en favor del “diàleg” sempre tindran lloc “dins dels marcs de la Constitució”.

Pel que fa als calendaris dels indults i la taula de negociació, ha afirmat que “el primer pas” serà rebre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a La Moncloa, “i després veurem quan s’ha de celebrar la taula de diàleg”. Respecte a la remodelació del seu govern, ha afirmat que el seu executiu i ell estan centrats en dues tasques molt importants: la vacunació, i l’altra és la recuperació econòmica, i la resta no és prioritari.

https://twitter.com/desdelamoncloa/status/1402664499274997760