Diumenge, 14 d'agost de 2022 - Edició 1480
La República

[Vídeo] Puigdemont: “Tenim el deure posar-nos d’acord per assolir la independència”

El president a l’exili fa un discurs optimista en terres catalanes: “Puigdemont defensa que “els efectes secundaris de la repressió” són reparables”

Gerard Sesé 21/08/2020

El president de la Generalitat a l’exili, Carles Puigdemont, ha realitzat un discurs amb un to positiu i de consens. L’eurodiputat ha defensat aquest divendres que “els efectes secundaris de la repressió” al procés independentista són reparables, perquè on hi ha desorientació, desunió, enuig i desmobilització pot haver-hi orientació, unitat, esperança i mobilització.

Puigdemont ha pronunciat una conferència a la 52 Universitat Catalana d’Estiu (UCE), a Prada de Conflent, a la qual han assistit els exconsellers Clara Ponsatí i Toni Comín; el director de la Casa de la Generalitat a Perpinyà, Josep Puigbert; Elsa Artadi, Laura Borràs, Francesc de Dalmases, Josep Costa i Albert Batet (JxCat); l’advocat Gonzalo Boye i l’esposa de Puigdemont, Marcela Topor.

També ha destacat que els principals líders polítics de partits independentistes “estan a l’exili o amb repressió” però segueixen actius, el que considera indispensable perquè el procés independentista també segueixi actiu, tot i que ha advertit que l’activitat d’aquests líders no és suficient perquè el procés segueixi viu.

Espanya mai no negociarà

El president a l’exili ha explicat durant la seva intervenció que “som conscients que de l’estat espanyol mai en sortirà una plataforma negociadora” i que, per tant, aposta per la “la confrontació intel·ligent” com a “única via” per a l’independentisme.

Obligats a posar-se d’acord

Puigdemont ha sentenciat que “sent forts i anant units no en tenim prou” perquè contrari a le sdemocràcies d’Europa, a Espanya “a més vots independentistes més repressió”. Per tant, ha reconegut que ara s’està més preparat per afrontar la repressió i que s’han d’arribar a acords a les files independentistes “per saltar la repressió de l’Estat”.

La República catalana obrirà les portes a la resta de PPCC

El president a l’exili ha assegurat que els Països Catalans existeixen però que tenen una realitat complexa: “serà la gent dels diferents territoris dels PPCC que hauran de decidir el seu futur” però ha recordat que la República catalana tindrà les portes obertes a totes aquelles regions que vulguin adherir-s’hi.