Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023
Edició 1771

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 01 de juny del 2023

Puigdemont i Ponsatí passen a l’atac posant contra les cordes a cinc magistrats el Suprem davant d’Europa

|

- Publicitat -

L’expresident de la Generalitat de Catalunya Carles Puigdemont i l’exconsellera Clara Ponsatí han presentat aquest dimarts un incident de recusació contra cinc magistrats de la Sala penal del Tribunal Suprem designats per enjudiciar la causa oberta pel procés sobiranista en considerar que la imparcialitat no està garantida.

Publicitat

La defensa d’aquests dos processats pel delicte de rebel·lió, Jaume Alonso Cuevillas, ha presentat un escrit davant la Sala penal en el qual al·lega que els magistrats Manuel Marchena (president de la Sala), Andrés Martínez Arrieta, Juan Ramón Berdugo, Luciano Varela i Antonio del Moral han de ser apartats del tribunal perquè no jutjaran amb la necessària “imparcialitat”.

Segons ha compartit Cuevillas en el seu compte personal de Twitter, ja en reiterades ocasions ha qüestionat la “independència i imparcialitat” del Suprem, entre altres coses, per les “peculiars solucions adoptades per garantir, formalment, el dret a la doble instància processal en la causa amb aforats”. “No són la llera més idònia per garantir la pregonada imparcialitat”, insisteix la defensa de Puigdemont en el seu escrit.

Altres recusacions

D’altres dels processats en aquesta causa també han registrat en els últims dies escrits en el mateix sentit. L’exvicepresident de la Generalitat Oriol Junqueras i l’exconseller Raül Romeva van demanar aquest dilluns que aquests cinc magistrats anessin apartats del tribunal perquè ja “han pres decisions que comprometen la seva imparcialitat” en el cas.

L’incident de recusació presentat per Junqueras i Romeva recorda que aquesta causa té un component polític indiscutible i la ideologia dels jutges “podria arribar a suposar una barrera” per dictar sentència.

Uns dies abans van ser l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) Jordi Sànchez i els exconsellers Jordi Turull i Josep Rull els que van recusar els mateixos magistrats, excepte Del Moral. Segons diuen, aquests quatre jutges van admetre a tràmit la querella presentada per la Fiscalia el 30 d’octubre de 2017 –que va donar inici a la causa– i, assenyalen, que encara que van intentar “no valorar de manera explícita la rellevància penal dels fets relatats pel Ministeri Fiscal, inevitablement per dictar aquesta resolució es van haver d’efectuar valoracions jurídiques”.

Et pot interessar  La irònica i realista reflexió de Puigdemont sobre l'escàndol de la compra-venda de vots a l'Estat espanyol

A més, afirmen que aquests magistrats “s’han mantingut en permanent contacte i col·laboració professional” amb el jutge instructor de la causa, Pablo Llarena, durant tota la investigació, per la qual cosa dedueixen que en aquest temps han tingut “ocasió per comentar els detalls d’un procediment amb tant enrenou mediàtic i polític com el present”.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió