Dissabte, 23 de gener de 2021 - Edició 912
La República

Uns guàrdies civil a uns joves: “Si seguiu parlant en valencià us porto al calabós”

Plataforma per la Llengua denuncia dos agents per abús d’autoritat per la seva catalanofòbia

Gerard Sesé
Gerard Sesé 14/01/2020
Pla general dels manifestants amb una bandera a favor de la Guàrdia Civil de Tarragona en la protesta convocada per donar suport als cossos de seguretat de l'Estat. Imatge del 20 d'octubre del 2019 (Horitzontal).

La Plataforma per la Llengua ha denunciat dos guàrdies civils de la caserna de Tavernes de la Valldigna (País Valencià) per abús d’autoritat i per voler impedir a uns joves el dret lingüístic d’expressar-se en català.

En un control rutinari d’alcoholèmia, el 29 de desembre passat, els agents espanyols mostraven la seva catalanofòbia en retenir els joves quan van veure que parlaven català. Altres persones al control que parlaven espanyol no duraven ni 5 minuts per a bufar.

En canvi, els valencianoparlants van ser aturats i amenaçats que serien tancats si no canviaven la llengua. És més, van retenir a un dels joves fora del cotxe 20 minuts i no el van ni deixar tapar-se amb una jaqueta que estava al cotxe malgrat les baixes temperatures d’hivern.

Els agents haurien exigit el canvi d’idioma als joves amb frases com “A mí me habla en español, que estamos en España” i “si continúa hablándome en valenciano no nos vamos a entender y me lo llevaré al cuartel. Me va hablar en español” o “si no me habla en español lo llevaremos al cuartel hasta que llegue un intérprete y se les fastidiará la fiesta”. Al grup de ins del cotxe també els hauria etzibat “Por qué no hablais español, si estamos en España? i “si les incitan a hablar en valenciano están obstruyendo a la autoridad y los llevaremos al cuartel”.

Relacionats