Divendres, 12 d'agost de 2022 - Edició 1478
La República

La Plataforma per la Llengua força Adif a incloure el nom de la ciutat en català a l’estació d’Elx

La retolació inicial era únicament en castellà

Redacció 11/05/2021
La retolació inicial era únicament en castellà com recull aquesta fotografia abans de la intervenció de la Plataforma per la Llengua.

Adif, una entitat pública dependent del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana del govern espanyol, ha introduït el nom d’Elx, nom propi i oficial en valencià, en la retolació de la nova l’estació d’Alta Velocitat de la ciutat. La Plataforma per la Llengua havia alertat que només hi apareixia el nom castellanitzat, «Elche», i havia emprès accions perquè s’inclogués el nom en valencià, tal i com estableix la llei.  L’entitat va contactar amb el senador Carles Mulet, de Compromís, que el passat mes de març va formular un conjunt de preguntes sobre la manca d’ús del nom Elx en la nova estació d’Alta Velocitat, inaugurada al febrer del 2021. Concretament, el senador Mulet va preguntar al Ministeri de Transports quan pensava instal·lar la denominació pròpia a la façana de l’estació i als senyals verticals de l’exterior, i quin havia estat el cost de la primera retolació incorrecta.

La Plataforma per la Llengua, a més, va presentar reclamacions a favor de l’ús del nom d’Elx a l’empresa Adif i a l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana. També va reclamar que el nom propi del municipi tingués la mateixa mida i ocupés el mateix volum que la forma «Elche». Una entitat pública estatal com ara Adif ha de complir amb les obligacions que es deriven de l’oficialitat del valencià. Així, l’article 138 del Reglament general de circulació, estableix que les indicacions escrites de senyalització pública i les inscripcions han de figurar tant en valencià com en castellà.

La Plataforma per la Llengua ja ha intervingut en altres casos en què s’ha acabat introduint la retolació en valencià en infraestrures que depenen de l’administració de l’estat espanyol. Eixe va ser el cas, per exemple, dels senyals informatius de l’aeroport de València.

https://twitter.com/PlataformaPV/status/1391793417844297736