Diumenge, 29 de novembre de 2020 - Edició 857
La República

Una veïna de les Illes s’enfronta a una multa de 200.000 euros per parlar català

Per la denúncia d’agents de la Guàrdia Civil

Redacció
Redacció 30/07/2019
Agents de la Guàrdia Civil a un aeroport, en una imatge d'arxiu

Fins a 200.000 euros. Aquesta és la xifra que pot arribar a pagar l’empleada d’una empresa de serveis de l’aeroport de Palma, Paula Rotger, per una multa interposada per parlar català. Així ho ha avançat el ‘Diario de Mallorca’, que explica que la Guàrdia Civil acusa Rotger de posar en perill la seguretat aèria per dirigir-se en la seva llengua a un dels agents. “A la autoridad se le habla en castellano”, hauria etzibat aquest, segons la denúncia interposada posteriorment per la dona.

Els fets haurien tingut lloc fa una setmana, quan Rotger va passar el control de seguretat de l’aeroport per dirigir-se al seu lloc de treball. El detector va sonar, però -després de ser escorcollada per la seguretat privada- Rotger va marxar a treballar amb normalitat fins que dos agents de la Guàrdia Civil van interrompre una reunió per demanar-li que tornés a passar el control. Ella va accedir i, després d’ensenyar (per ordre dels policies) el DNI i la targeta d’identificació d’Aena, va passar sense contratemps.

Va ser aleshores quan es va acomiadar dels agents en català, donant les gràcies per l’atenció, i -segons la denúncia- un d’ells va enrabiar-se i va etzibar-li un “o hablas en español o no entras”. Quan Rotger va recordar-li el seu dret a parlar en la llengua que prefereixi, aquest li va negar l’entrada i la va acusar de no haver passat el control, imputant-li una presumpta infracció (que s’ha tramitat davant Navegació Aèria) per posar en perill la seguretat de l’aeroport.

Segons la Delegació del Gobierno a les Illes, a més, la denúncia de la treballadora contra l’agent per delicte d’odi i discriminació lingüística ha estat arxivada, però Rotger pretén recórrer la decisió. Més per Mallorca i l’Obra Cultural Balear ja han denunciat públicament el cas i han demanat explicacions al Gobierno i als cossos de policia espanyola a les Illes Balears.

Relacionats