Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024
Edició 2113

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 08 de maig del 2024

Plataforma per la Llengua estira les orelles al Govern balear per oblidar la música en català en els ajuts a festivals

|

- Publicitat -

Plataforma per la Llengua denuncia que els ajuts del Govern de les Illes Balears als festivals de música obliden el català. L’entitat reclama a l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB) que obligui els organitzadors de festivals de música a programar un 50% de música en català per acollir-se a les subvencions, tal com va prometre el PSIB.

L’ONG del català lamenta que l’IEB no ha tingut en compte la música en la llengua pròpia del territori a les bases de la subvenció per a festivals musicals que acaba de publicar. Concretament, Plataforma ha analitzat els ajuts a fires, festivals, trobades, jornades i premis del món de la cultura i ha constatat que a les bases no es condiciona l’atorgament de les ajudes al fet d’oferir un percentatge de música en català. L’entitat considera inadmissible i demana a l’executiu balear que actualitzi les bases per a forçar els festivals a incloure un mínim d’un 50% de música en català, tal com es van comprometre els socialistes el 2019.

Publicitat

Un cas paradigmàtic és el multitudinari Mallorca Live Festival que va rebre el 2022 una subvenció de 75.000 euros i una ajuda de 40.000 euros del Departament de Cultura i Política Lingüística del Consell de Mallorca. Igualment, el Mallorca Live Summer 2022, ara Es Jardí, també va obtenir un ajut de 40.000 euros del Departament de Cultura i Política Lingüística del mateix Consell de Mallorca. “En tots dos casos, en les edicions de l’any passat, la programació de grups en català ha estat molt baixa”, exposen. De fet, al Mallorca Live Festival 2022 només hi van actuar un 4,92 % de grups en català i al Mallorca Live Summer no n’hi va tocar cap.

Tot i que la subvenció de l’IEB sí que posa com a requisit que els festivals tenguin un 30% de participació balear (sigui d’artistes o d’agents culturals), no hi ha cap requisit perquè els festivals incloguin música en català. “On sí que es valoren criteris lingüístics és a l’hora de concretar la quantia de la subvenció, tanmateix, l’experiència demostra que no és un incentiu efectiu perquè incorporin més música en català”, asseguren des de Plataforma per la Llengua.

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut