Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024
Edició 2124

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 19 de maig del 2024

La coproducció catalana ‘Nina’ i el retorn de la saga del planeta dels simis, films destacats de la setmana

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La venjança i el dolor que creen els traumes estan en el centre de la coproducció catalana ‘Nina’, de la directora Andrea Jaurrieta i protagonitzada per l’actriu Patricia López Arnaiz. El film va ser guardonat al Festival de Màlaga amb la Biznaga de Plata premi especial del jurat de la crítica i va clausurar el D’A 2024. Per altra banda, el director Wes Ball amplia la popular franquícia del planeta dels simis amb una nova entrega, que arriba als cinemes en català, i Viggo Mortensen presenta ‘Hasta el fin del mundo’, la seva segona pel·lícula com a director . Després del seu pas pel D’A, la directora Clara Roquet estrena a Disney+ la sèrie ‘Las largas sombras’, un thriller que aborda el pes de la culpa.

<strong>‘Nina’ </strong>

Publicitat

Andrea Jaurrieta va explicar, en una entrevista amb l’ACN, que ‘Nina’ parla “del dolor que creen els fets traumàtics” i com aquests estan presents en la vida d’una persona que aparentment sembla que tot li ha anat bé. La protagonista, Nina, decideix tornar al seu poble de costa on va créixer, amb una escopeta a la bossa i l’objectiu de venjar-se del Pedro, un famós escriptor al que el poble rendeix ara homenatge. La Nina es torna a retrobar amb el seu lloc d’origen, amb els seus records del passat i amb el Blas, un amic seu d’infantesa. 

La pel·lícula parteix d’una obra de teatre que també es diu ‘Nina’. Del text, la cineasta va agafar la tornada al poble de la Nina amb aquella sensació “de somnis trencats, de tornada, de pluja i d’amargor”. Jaurrieta explica que va donar la volta a l’obra i de la idea del dolor va sorgir la venjança. “En la tornada al poble, la Nina es replantejarà si la venjança és la solució o no”. 

<strong>‘Hasta el fin del mundo’  </strong>

El director de cinema Viggo Mortensen presenta la seva segona pel·lícula com a director ‘Hasta el fin del mundo’. Després de debutar a la direcció d’un film amb ‘Falling’, l’actor ha escrit ara un western romàntic i modern protagonitzat conjuntament amb Vicky Krieps, Dany Huston, Solly Mcleod i Garry Dillahunt. Mortensen ofereix un punt de vista “inusual” en un western amb una protagonista femenina “de pensament lliure”. Tot plegat, emmarcat en una història que aborda les conseqüències per a les dones quan els seus companys o pares marxen a la batalla. 

Durant l’entrevista amb l’Agència Catalana de Notícies (ACN) Mortensen ha explicat que li sembla interessant explorar en un film què li passa en una dona o una nena quan es queda sense els pare, germà o marit perquè marxen a lluitar a les seves guerres. “És inusual centrar-se en una nena o tenir com a personatge principal una dona de pensament lliure per a la època”, reflexiona sobre el gènere. “Em va semblar interessant col·locar una dona en un període de temps dominat per uns pocs homes corruptes, violents i manipuladors”, argumenta. 

<strong>‘El regne del planeta dels simis’  </strong>

El director Wes Ball amplia la popular franquícia amb una nova entrega que porta per títol ‘El regne del planeta dels simis’ i compta amb Owen Teague, Freya Allan, Peter Macon i Kevin Durand. La pel·lícula està ambientada en un futur on els simis són l’espècie dominant que resideix en harmonia. Els humans, en canvi, han quedat reduïts a viure a l’ombra. Mentre un tirànic líder construeix el seu imperi, un jove simi emprèn un viatge que el portarà a qüestionar-se tot el que sap sobre el passat i a prendre decisions que definiran el futur de les dues espècies. El film s’estrena en català. 

<strong>‘Tarot’  </strong>

El film de terror se centra en un grup d’amics que infringeix una de les regles sagrades de la lectura de les cartes del Tarot: fer servir la baralla d’una altra persona. Sense saber-ho, deixen anar el mal atrapat a les cartes, un fet que els portarà a afrontar el destí a través d’una cursa contra la mort per escapar del desenllaç que prediuen les cartes. Dirigida per Cohen Spenser, la pel·lícula compta amb intèrprets com Alana Boden, Jacob Batalon i Humberly González. 

<strong>‘Deep Sea. Viatge a les profunditats’  </strong>

La Shenxiu, una nena abandonada per la seva mare quan era petita, s’embarca en un creuer familiar per vacances. Una nit, seguint una crida procedent del mar, acaba en un elegant restaurant ubicat en un antic submarí. Aquest és l’argument del film ‘Deep Sea. Viatge a les profunditats’, de Tian Xiao Peng, que arriba als cinemes en català.  

<strong>‘As Neves’  </strong>

Escrita i dirigida per Sonia Méndez, s’estrena aquesta setmana ‘As Neves’, un thriller adolescent ambientat a un poble de Galicia protagonitzada per Andrea Varela i David Rodríguez Fernández. El film se situa la nit de carnaval i un grup d’adolescents celebren una festa i es droguen per primera vegada amb bolets. Desperten el dia següent amb un temporal de neu i la notícia que la Paula, una de les noies de la festa, ha desaparegut. Mentre, el poble es queda incomunicat i cau internet. S’inicia una investigació que causarà un gran canvi en les seves vides.  

<strong>‘Una mujer italiana’  </strong>

‘Una mujer italiana (Cabrini)’, d’Alejandro Monteverde i basada en fets reals, arriba als cinemes. El film s’endinsa en la vida i el llegat de la religiosa italoamericana Francesca Cabrini, dona que va fundar la congregació de les Missioneres del Sagrat Cor de Jesús al segle XIX. Nomenada Patrona dels Immigrants i la primera ciutadana nord-americana en ser canonitzada per l’Església Catòlica, Cabrini va dedicar la seva vida als més vulnerables i desfavorits. La pel·lícula és un drama d’època ambientat a Nova York a finals del XIX i està protagonitzat per Cristiana Dell’ Anna, John Lithgow, David Morse, Giancarlo Giannini i Federico Castelluccio. A la cinta, Cabrini empren una missió per convèncer l’alcalde de la ciutat que garanteixi habitatge i atenció médica als més vulnerables de la societat.  

<strong>‘Aquellos maravillosos días’  </strong>

Hanna Ladoul i Marco La Via estrenen ‘Aquellos maravillosos días’. Martin Scorsese produeix aquest drama que té com a protagonistes a tres dones, interpretades per Andrea Riseborough, Catherine Deneuve i Morgan Saylor. La pel·lícula explora tres generacions de dones i la seva última oportunitat de reconciliació.  

<strong>‘Auge y caída de John Galliano’  </strong>

Arriba als cinemes el documental ‘Auge y caída de John Galliano’ (‘High & Low – John Galliano’), dirigit pel guanyador de l’Oscar al millor documental Kevin Macdonald (‘Un día de septiembre’). La cinta recorre la carrera del prestigiós dissenyador de moda nascut a Gibraltar John Galliano, director creatiu de Christian Dior entre 1996 i 2011. Galliano va caure en desgràcia després de ser detingut a Paris per llençar insults antisemites contra una parella en un cafè, i que posteriorment es va publicar un vídeo en el qual afirmava que estimava a Hitler.  

<strong>‘Marisol, llámame Pepa’  </strong>

S’estrena el documental ‘Marisol, llámame Pepa’, dirigit per Blanca Torres, després del seu pas pel Festival de Màlaga. Un documental sobre la cantant que recull els seus èxits internacionals amb imatges inèdites de les seves gires per Japó, Angola, Estats Units, Argentina o Perú. El llargmetratge compta amb la participació de Vicky Flores (germana de Pepa), Amaia, Fernando Méndez-Leite, Enrique Cerezo, Cristina Hoyos, Elvira Lindo i Cristina Almeida. 

<strong>’Las largas sombras’, de Clara Roquet, a Disney+  </strong>

Després del seu pas pel D’A, la directora Clara Roquet estrena aquest divendres la seva primera sèrie ‘Las largas sombras’, un thriller protagonitzat per dones i que aborda el pes de la culpa, així com l’evolució de l’amistat en un grup d’amigues amb el pas dels anys. Elena Anaya, Belén Cuesta, Irene Escolar, Marta Etura, Itziar Atienza, Ana Rayo i Lorena López formen part del repartiment. En una entrevista a l’ACN, Roquet sosté que ha pogut treballar amb una gran “llibertat creativa” i que això els ha portat a ella i el seu equip a posar una “llavor autoral” al projecte i tocar diversos temes “d’una forma complexa” dins del gènere. 

La sèrie – original de Disney+ i produïda en col·laboració amb el grupo DLO Producciones – està inspirada en la novel·la homònima escrita per Elia Barceló. Així, comença amb l’aparició d’unes restes mortals trobades en una cova de Mallorca que porten a la inspectora Paula Ríos de la comissaria general d’Elda a desplaçar-se a l’illa. Aquestes restes corresponen a la seva germana gran, la Mati, desapareguda durant una viatge de final de curs vint-i-cinc anys abans. 

<strong>Agatha Christie a Movistar Plus+  </strong>

La plataforma estrena aquest dimecres la sèrie ‘Agatha Christie: Matar es fácil’ que se situa al petit poble anglès de Wychwood. Allí hi arriba el nigerià Luke Fitzwilliam (David Jonsson, ‘Industry’) disposat a investigar el misteri de diverses morts. També s’estrena a la plataforma l’11 de maig ‘Killing It’, una ficció nord-americana dels creadors de ‘Brooklyn Nine-Nine’, una comèdia sobre la classe social, el capitalisme i la cerca d’un home per aconseguir el somni americà.  

<strong>HBO Max estrena ‘Pequeñas mentirosas: escuela de verano’ </strong>

HBO Max estrena aquest dijous la nova sèrie ‘Pequeñas mentirosas: escuela de verano’. Després dels esdeveniments de ‘Pretty Little Liars: Pecado Original’, les protagonistes s’enfronten a un destí pitjor que la mort: l’escola d’estiu. En aquesta ocasió, un nou malvat, que pot tenir o no relació amb A, ha arribat a a ciutat i els posarà a tots a prova. El 12 de maig s’estrenarà el nou especial de comèdia ‘Nikki Glaser: todos moriremos algún día’. Glaser s’endinsa en les raons per les quals no vols tenir fills.  

<strong>‘Maxton Hall’, a Prime Video   </strong>

La sèrie original alemanya ‘Maxton Hall – El mundo entre nosotros’ s’estrena dijous a Prime Video, que té sis episodis i es basa en la novel·la ‘Save Me’, de Mona Kasten. Es narra la història d’amor moderna entre James Beaufort i Ruby Bell, un noi de classe alta i una noia de classe obrera en un món ple de glamour, prestigi, secrets i drama.  

<strong>‘Materia oscura’ arriba a Apple TV+  </strong>

La sèrie de suspens i ciència ficció ‘Materia oscura’ s’estrena aquest dimecres a Apple TV+ i està basada en el popular llibre de l’autor Blake Crouch. Té un total de nou episodis i un elenc format per Joel Edgerton, Jennifer Connelly, Alice Braga, Jimmi Simpson, Dayo Okeniyi i Oakes Fegley. ‘Materia oscura’ segueix a Jason Dessen, un físic, professor i home de família que, una nit mentre torna a casa pels carrers de Chicago, es abduït per una versió alternativa de la seva vida. Allò que sembla meravellós s’acaba tornant en un malson quan intenta tornar a la seva realitat. També s’estrena aquest dimecres ‘Fraude en Hollywood’, que explora la història d’una timadora internacional que suplantar la identitat de les dones més importants de la indústria.  

<strong>‘El Rey del Cachopo’, a Netflix  </strong>

La plataforma estrena aquest dijous la sèrie ‘Bodkin’, un thriller d’humor negre sobre un grup de ‘podcasters’ que investiguen la desaparició de tres persones en un poble de la costa d’Irlanda. Un dia després s’estrena ‘El Rey del Cachopo’, una docusèrie sobre la història de César Román, connegut com el rei del cachopo i que va ser condemnat per assassinar   

<strong>Filmin estrena ‘Falcon Lake’  </strong>

Filmin estrena el pròxim 10 de mayo ‘Falcon Lake’, una història d’amor adolescent en forma de ‘coming-of-age’ rodejat de la fantasmagòrica atmosfera dels llacs de Quebec. Està inspirada en la novel·la gràfica ‘Ma soeur’ de Bastien Vivès i és el primer film com a directora de l’actriu Charlotte Le Bon. La cinta es va estrenar a la Quinzena de Realitzadors de Canes. I el 14 de maig s’estrena la tercera temporada de ‘Perni’, sis nous episodis d’aquesta sèrie noruega creada i protagonitzada per Henriette Sleenstrup sobre la vida familiar i laboral d’una treballadora social.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió