Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023
Edició 1893

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 01 de octubre del 2023

Maria del Mar Bonet rebrà el Premi Especial del Jurat dels VI Premis Martí Gasull i Roig

|

- Publicitat -

El jurat dels Premis Martí Gasull i Roig ha acordat atorgar el Premi Especial a la cantautora i compositora Maria del Mar Bonet. El jurat, per unanimitat, ha valorat com a mèrits per a donar-li aquest guardó la seva llarga trajectòria com a cantant en llengua catalana i la seva extensa discografia en català. Així, el jurat dels VI Premis Martí Gasull i Roig, impulsats per Plataforma per la Llengua, se suma als reconeixements pels més de 50 anys dalt dels escenaris que ha rebut la cantant mallorquina. El jurat ha destacat la importància de la seva obra, ideada des de Palma, per “al conjunt del domini lingüístic, actuant com a pont cultural entre tots els territoris de parla catalana”. El jurat, a més, busca així reconèixer i donar visibilitat a la feina de les dones amb projecció cultural.

Publicitat

Maria del Mar Bonet (Palma, 1947) es va introduir des de molt jove al món de la cançó tradicional. Entre els 11 i els 13 anys va formar part de la coral Stella Maris, fundada i dirigida pel mestre Llorenç Galmés, músic menorquí i investigador del folklore musical de Menorca. Ja al 1965 va participar al I Festival de la Nova Cançó, convidada per Els Setze Jutges, moviment del qual el seu germà Joan Ramon formava part. El règim franquista va prohibir-li cantar el 1968 una de les seves cançons més conegudes, ‘Què volen aquesta gent?’. Uns anys més tard, el 1971, el seu disc ‘Maria del Mar Bonet’, que inclou la cançó ‘L’Àguila Negra’, seria disc d’or arreu de l’Estat.

A banda del Premi Especial del Jurat dels VI Premis Martí Gasull i Roig, que recollirà el 4 de febrer, Maria del Mar Bonet ha rebut la Creu de Sant Jordi el 1984, el Premi Nacional de la Música el 1992 i la Medalla d’Or de les Illes Balears el 2017, entre moltes altres distincions.

Et pot interessar  VÍDEO | Laporta participa en la campanya 'Say Yes' per demanar als estats de la UE que votin que sí a l’oficialitat del català

Votació popular del VI Premi Martí Gasull i Roig

D’altra banda, la fase de votació popular del VI Premi Martí Gasull i Roig es tancarà el proper dilluns. Tothom qui ho vulgui encara està a temps de votar per aquell candidat que cregui que ha fet més pel català d’entre els finalistes, que són: la Casa Amaziga de Catalunya; el grup de rap en valencià Pupil·les i la cooperativa Som Energia. Aquests tres finalistes van sorgir a partir de la llista de les més de 500 propostes presentades. El proper 4 de febrer es donarà a conèixer el nom del guanyador en una gala al Teatre Poliorama de Barcelona.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió