Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023
Edició 1888

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 26 de setembre del 2023

Marc Recha: “A ‘La vida lliure’ la llibertat no rau en l’acció trepidant d’aventures, sinó en l’aventura de somiar”

|

- Publicitat -

Marc Recha, director de films com ‘Un dia perfecte per volar i Petit indi’, escriu i dirigeix el seu novè llargmetratge, ‘La vida lliure’, un relat intimista rodat íntegrament a l’illa de Menorca i que està explicat a través dels ulls d’una nena. La pel·lícula tracta temes com la lluita per la supervivència, l’anhel de llibertat a les acaballes de la Primera Guerra Mundial, el combat contra la fam i la grip. En declaracions a l’ACN, Recha ha afirmat que “a ‘La vida lliure’ la llibertat no rau en l’acció trepidant d’aventures, sinó en l’aventura de somiar”. La cinta, que s’estrenarà el 2 de març a Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, està protagonitzada per Sergi López, Miquel Gelabert i els joves actors Mariona Gomila i Macià Arguimbau, amb la participació especial de Núria Prims.

Publicitat

Sergi López, també en declaracions a l’ACN, ha apuntat que el film parla del “necessari que és la ficció i la potència que tenen en l’imaginari les històries que ens inventem lligades als somnis reals que tenim”. Segons l’actor, la pel·lícula parla de com els nens descobreixen “el mon dels adults i el mon de la natura; fa un sol preciós, però també hi ha marines morts sota l’aigua”, ha afegit López.

 

Recha ha indicat que aspectes que li interessava reflectir és ‘L’illa del tresor’, la novel·la d’aventures escrita per Robert Louis Stevenson, i “el tema del paisatge d’una Menorca inhòspita en un moment complicat amb l’arribada de la grip a l’octubre del 1918”. Allí hi viuen dos nens amb el seu tiet, l’onclo, ja que la seva mare va anar a Algèria a buscar feina. En aquest context, la nena té molts anhels de llibertat. Una llibertat, ha explicat el director, que no es troba amb les accions sinó en els somnis i la imaginació.

 

Al film hi ha moltes referències a les rondalles i llegendes que han passat de pares a fills. “Em vaig inspirar en un llibre del 1870 sobre els misteris del mar i a partir d’aquí imaginem un 1918 a Menorca on les notícies escassament circulaven fins que de cop en un mas perdut en una muntanya un sol llibre obre tot un univers”, ha explicat. A partir de la trobada, entra en joc “el món imaginatiu de la nena que pensa com pot ser lliure, viatjar i rescatar la seva mare que ha anat a Algèria a buscar feina”.

 

El director de la cinta ha indicat que tenia una dèria de “no caure en una pel·lícula d’època i costumista amb decorats i vestuaris molt grans. L’important no és la reconstrucció històrica, sinó què hi ha en l’interior”, ha afegit.

 

Els personatges

 

És una obra coral amb quatre personatges i segons Recha tots ells “fan l’evolució normal dins les contradiccions humanes, no tots són d’una manera sinó moltes coses a la vegada”. El director ha dit que “la natura no deixa de ser una gran roda enorme del pas del temps que et tritura. Al personatge del tiet la terra el va apagant i el personatge del Sergi, el Rom, és un personatge viu i meravellós, i a la vegada és una persona molt misteriosa”, ha apuntat.

 

López ha explicat que el Rom, el personatge que interpreta és “un ‘tio’ entranyable que desperta una sensació de bonhomia i a la vegada té una part inquietant i no sabem fins on pot arribar. La pel·lícula és una barreja natural i espectacular de Menorca i aquest aire inquietant que també té”.

 

Després d’haver estat seleccionada al Festival Internacional de Cinema de Guadalajara (Mèxic), rebre el Premi ALMA de Guió en el passat Festival de Cinema de Gijón i recórrer diversos festivals internacionals com el Black Nights Film Festival de Tallin o el Temporada Alta, ‘La vida lliure’ s’estrenarà 2 de març en cinemes de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià.

 

Producció

 

‘La vida lliure’ és una producció de Turkana Films i La Perifèrica produccions amb la participació de Televisió de Catalunya i IB3 Televisió i el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), l’Agència de Turisme de les Illes Balears (ATB), el Govern de les Illes Balears. Conselleria de Transparència, Cultura i Esports. Direcció General de Cultura, el Consell Insular de Menorca,la Fundació Foment del Turisme de Menorca i d’Illes Balears Film Commission.

Publicitat

Més notícies

Editorial

Opinió