Divendres, 18 de juny de 2021 - Edició 1058
La República

Educació, justícia i mitjans són els àmbits amb més “incompliments” sobre llengua a Catalunya, València i les Balears

S’ha constata en una trobada de les tres administracions a Palma per coordinar accions lingüístiques

Avatar
Redacció Balears 01/01/2019
D'esquerra a dreta, Marta Fuxà, Ester Franquesa i Rubén Trenzano, directors generals de Política Lingüística de les Balears, Catalunya i el País Valencià respectivament, en una imatge difosa el 5 de juliol del 2018. Pla tres quarts. (Horitzontal)

La directora general de Política Lingüística de la Generalitat, Ester Franquesa; la del govern balear, Marta Fuxà, i el de Política Lingüística i Multilingüisme de la Generalitat valenciana, Rubén Trenzano, han constatat aquest dimarts que els àmbits educatiu, judicial i dels mitjans de comunicació són els que acumulen més “incompliments” pel que fa a l’ús de la llengua. Els tres s’han reunit a la Conselleria de Cultura, Participació i Esports de Palma en la cinquena reunió de coordinació sobre política lingüística entre els governs i, entre d’altres, han acordat instar l’Estat a incrementar la presència del català als seus webs oficials.

En el marc de la Declaració de Palma s’ha tractat també del foment del català en diversos àmbits com el joc, l’empresa o el cinema. En aquest últim àmbit, Franquesa ha exposat les polítiques de suport al doblatge i subtitulació d’estrena i explotació posterior, així com els acords en matèria de subtitulació i el programa CINC, Cinema Infantil en Català.

 

Fuxà ha explicat que en el cas de les Illes Balears, el Consell Social de la Llengua Catalana va aprovar una ponència vinculada a l’àmbit audiovisual a les Illes Balears.

 

Ambdues han valorat positivament l’extensió de la campanya ‘I tu, jugues en català?’ del Consorci per a la Normalització Lingüística, instaurada al conjunt de Catalunya el 2013 i al territori balear durant l’any 2017.

 

Una de les accions conjuntes dels tres governs en el marc de l’Any Fabra ha estat l’edició de l’obra ‘Fabra, Moll i Sanchis Guarner. La construcció d’una llengua moderna des de la diversitat’, d’Antoni Ferrando, catedràtic de la Universitat de València.

 

A la trobada també s’ha parlat de la propera visita del Comitè d’Experts de la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries a Barcelona i València, aquest mateix mes de desembre.

 

La sisena reunió dels tres governs tindrà lloc a València la primavera de l’any 2019.