Divendres, 23 d'abril de 2021 - Edició 1001
La República

El govern espanyol presiona França per suspendre l’acte de Perpinyà

La prefectura de Perpinyà ha de validar-lo i n’estudia les mesures necessàries per garantir-ne la seguretat

Redacció
Redacció 15/02/2020
El MHP Carles Puigdemont

Segons informa el digital Equinox, hi ha incerteses al voltant de la reunió de Carles Puigdemont, el pròxim dia 29, a Perpinyà. S’hi esperen unes 100.000 persones i l’organització d’un esdeveniment allà on el mitjà francès anomena “una petita ciutat provincial” té en alerta les autoritats locals.

Josep Bonet, que ha substituït Júlia Taurinyà com a president de l’associació organitzadora de la trobada, vol donar tranquil·litat: “Ho tenim tot previst, lligat en tots els àmbits: des de la recepció del públic fins als estàndards de seguretat”. Això no obstant, aquest pla ha de ser validat tècnicament per la prefectura de Perpinyà, cosa que encara no ha passat, i hi ha una reunió convocada entre els organitzadors i els experts de la prefectura per verificar les mesures previstes per garantir la seguretat de les persones i els béns. Tot i faltar només quinze dies per a l’esdeveniment, la prefectura dels Pirineus Orientals assegura que s’hi està treballant i es nega a donar una data per a l’aprovació definitiva de l’acte.

Sense esperar cap resposta per part de les autoritats, l’activisme català funciona a ple rendiment: els hotels de Perpinyà estan plens, desenes d’autobusos de tot Catalunya estan confirmats. Cent mil participants duplicarien el nombre d’habitants de Perpinyà i, davant una possible amenaça de desordres públics, la prefectura podria signar un decret per prohibir la reunió si suposa un risc per a l’espai públic.

Els organitzadors comencen a pensar que pot haver-hi pressions de l’Estat francès. Els serveis del ministre de l’Interior, Christophe Castaner, haurien trucat a l’alcalde Jean-Marc Pujol aconsellant-li no acceptar l’arribada de l’expresident català a la seva ciutat. Pujol, però, en plena cursa municipal per a la seva reelecció, no sembla voler molestar l’electorat català: “Sobretot vull respectar el dret d’un eurodiputat a venir a França”, ha manifestat.

Fira d’animals el mateix dia
El míting de Carles Puigdemont coincideix amb un altre esdeveniment al mateix lloc: els Animaliades, l’espectacle d’animals. “Això és un desastre”, diu Mireille Pautrat, l’organitzadora de la gala dels animals que, contracte de lloguer en mà signat per l’ajuntament, reclama poder fer el seu esdeveniment, que ha d’acollir professionals dels Estats Units i Rússia.

Mentrestant, a Barcelona, ​​els sectors independentistes hi veuen pressions del govern espanyol al francès i si la prefectura acabés prohibint l’acte del MHP Puigdemont, la trobada dels sud-catalans es podria convertir en una gran protesta als carrers de Perpinyà, conclou el mitjà francès Equinox. Vegeu-ne l’article original.