Edició 1956

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 03 de desembre del 2023
Edició 1956

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 03 de desembre del 2023

Simó anuncia la creació del servei LIC d’aranès per als centres d’Aran

La titular d’Educació ha exposat al Conselh Generau d'Aran la voluntat i el compromís del Departament amb l’ensenyament d’aranès en el sistema educatiu

|

- Publicitat -

La consellera d’Educació, Anna Simó, ha anunciat aquest divendres que el Govern crearà el servei en llengua, interculturalitat i cohesió social (LIC) d’aranès per als centres educatius de l’Aran.

Publicitat

D’aquesta manera, una persona assessora reforçarà l’aprenentatge d’aranès a escoles i instituts d’Aran i donarà suport als equips directius i docents amb materials, recursos i formació.

Amb la creació de la figura LIC, i en només tres mesos, Educació doblarà els assesors als serveis territorials de l’Alt Pirineu i Aran. El curs passat eren dues persones destinades a aquesta tasca. A partir d’ara, s’hi ha afegit una persona coordinadora per l’Alt Pirineu i Aran, i una altra específicament per a la llengua aranesa.

La consellera s’ha reunit amb la síndica, Maria Vergés, i li ha exposat la voluntat del Departament amb l’ensenyament de l’aranès en el sistema educatiu i “de continuar avançant en el compromís de la singularitat que representa l’Aran que fixa l’Estatut”.

Pel que fa a la dotació específica d’assessorament en llengua, interculturalitat i cohesió social, la consellera ha destacat que s’està en el procés de selecció de la persona que assumeixi la responsabilitat LIC a l’Aran.

Les persones assessores LIC tenen, entre les funcions principals a desenvolupar, les de col·laborar en la sensibilització, promoció, consolidació i ús de la llengua com a eix d’un projecte plurilingüe; assessorar i donar suport al professorat en tot el procés d’ensenyament-aprenentatge de la llengua, i impulsar, assessorar, formar i donar suport als plans i projectes del departament d’Educació relacionats amb l’àmbit de la llengua, la interculturalitat i la cohesió social.

Visita a la Val d’Aran

La Val d’Aran compta amb un total de set escoles, dos instituts, quatre escoles bressol, un centre d’ensenyaments esportius i un centre de formació de persones adultes. En total, són 1.641 alumnes matriculats en els diferents ensenyaments.

La titular d’Educació també ha visitat l’Escola Sant Roc de Bossòst, on ha fet un recorregut per les instal·lacions. En acabar, Simó s’ha traslladat a Les on ha visitat l’Institut d’Ostalaria de Les-Val d’Aran, que celebra el 40è aniversari, un centre que té un centenar d’alumnes matriculats en cicles de formació professional de grau mitjà de Cuina i Gastronomia, i de Forneria, Pastisseria i Confiteria, i en el cicle formatiu de grau superior de Gestió i Allotjaments Turístics. La consellera ha descobert la placa commemorativa de l’aniversari del centre i ha visitat l’exposició creada amb aquest motiu.

Publicitat

Més notícies

Opinió