Dijous, 13 de maig de 2021 - Edició 1022
La República

69.661 andorrans participen en la primera volta de cribatge massiu de Covid-19

El 9,4% de la població andorrana ha generat anticossos del coronavirus

Avatar
Agències 16/05/2020
El ministre de Salut d'Andorra, Joan Martínez Benazet | El Periódico Andorra

Un total de 69.661 andorrans han participat en la primera volta del cribatge massiu per detectar anticossos de Covid-19, segons ha informat en roda de premsa aquest divendres el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. El ministre, acompanyat pel biòleg i bioinformàtic Joel López, que forma part de l’equip que dirigeix l’estudi epidemiològic, ha presentat els primers resultats i conclusions, i agraït a la població “la resposta que ha tingut la crida”.

La primera conclusió que ha exposat Martínez Benazet ha estat que han trobat més casos dels que esperaven d’IgM positives, que indiquen una infecció en fase activa, per la qual cosa “perduren més en el temps del que era esperable”, segons López.

El 89% (61.987 persones) no ha generat anticossos ni IgM ni tampoc del tipus IgG; el 6% (4.192) només ha generat IgM; el 1,15% (804) presentava únicament IgG, i el 2,29% (1.593) té tant IgM com IgG.

Així, el 9,4% de la població ha generat anticossos, un percentatge proper al que s’esperava i superior al que es registra en altres països, perquè va haver-hi una “entrada important del virus” en l’inici de la pandèmia, amb diferents orígens, ha explicat el ministre.

Fins a aquest dijous s’havien realitzat 872 proves PCR, de les quals 722 han tingut resultat negatiu i 38 positiu –de la resta encara no es tenen resultats–, i se seguiran practicant proves els properes dies a persones amb resultat positiu d’IgM, segons ho determinin els seus metges. López també ha comentat que hi ha un 30% dels portadors del virus que no tenen símptomes, pel que és important portar la mascareta, ha dit, recordant que “un dels grans avanços de la medicina va ser el rentar-se les mans”.

“Com més tard ens infectem, millor”, ha assenyalat el ministre en vista als resultats i tenint en compte les investigacions en marxa, ja que ara per ara queda descartada la immunitat de grup.

COMENÇA LA SEGONA VOLTA
La segona volta del cribatge poblacional ja s’ha iniciat amb el personal sanitari i els membres dels cossos especials i aquest cap de setmana passaran els voluntaris que treballen en l’operativa del cribatge massiu i les seves famílies. El dilluns tornaran a obrir-se els Stop Lab perquè la població en general es pugui sotmetre per segona vegada al test sense baixar de l’automòbil.

Aquesta segona volta servirà per “tenir una imatge real” de l’estat epidemiològic de la població, segons ha explicat López, ja que s’elimina el ‘període finestra’ durant el qual una persona pot estar infectada però no haver desenvolupat els primers anticossos. També permetrà conèixer la taxa de transmissió del virus i com progressa la malaltia entre la població andorrana.

VUIT NOVES ALTES
En les últimes 24 hores no s’han confirmat nous contagis al marge dels casos detectats en el marc del cribatge massiu, i s’han registrat un total de 761 casos de coronavirus des de l’inici de la pandèmia.

Les defuncions acumulades són 49 i els guarits 604 –s’han produït vuit altes des d’aquest dijous–, mentre que hi ha 12 pacients ingressats a l’hospital, dos dels quals estan a la UCI amb ventilació mecànica.