Dimecres, 4 d'agost de 2021 - Edició 1104
La República

On són i què defensen els antivacunes?

Quan rebre aquest medicament suposa protegir la societat i el teu entorn resulta estrany negar-s’hi. És egoista usar únicament la vacunació social com a mètode de protecció contra la COVID-19? Què passaria si tothom fos antivacunes?

Miquel Ventura
Miquel Ventura 12/07/2021
El primer vacció de Pfizer que les infermeres preparaven per vacunar la primera ebrenca, una usuària de la Residència Natzaret de Móra d'Ebre.

És innegable que la crisi sanitària de la COVID-19 ha intensificat la vigilància social. Potser perquè s’ha evidenciat que la llibertat individual també afecta la col·lectiva. Ras i curt, per la irresponsabilitat aliena pots quedar-te sense les teves somiades vacances. Tothom opina què han de fer els altres sovintejant una doble vara de mesurar: una que s’usa per jutjar l’actuació dels confraternals ciutadans i l’altra que es reserva per a un mateix.

També hi ha hagut aquesta vigilància a les xarxes socials. De fet, qualsevol pot llegir reposades i respectuoses piulades a la plataforma de l’ocellet blau, expressades a dojo, com si fossin la via principal per combatre el virus. Això no obstant, un dels col·lectius menys visible ha estat el dels obertament antivacunes.

És a dir, aquell grup social que més enllà de tenir un raonable recel per les vacunes desenvolupades en temps rècord, pensa que “és pitjor el remei que la malaltia”, que l’aclaparadora evidència científica és una barroera propaganda d’un estat controlador que frisa per posar xips als ciutadans.

Em pregunto què se n’ha fet dels antivacunes. Han decidit camuflar-se en la multitud i viure “de paisà” mentre es beneficien dels avantatges que suposa la vacunació social? Silenciosament han decidit passar-se al club de la xeringa, essent conscients de la seva responsabilitat ciutadana al viure en una comunitat? Estan preparant una poderosa campanya antivacunes que llançaran quan la crisi de la COVID-19 permeti normalitzar la situació al primer món gràcies a aquests medicaments?

M’agradaria que m’ho expliquessin. Que em donessin arguments sobre per què no volen accedir al privilegi que suposa la vacunació. Segurament, també ho volen molts altres joves que han esperat pacientment el seu torn i han respectat la llei. Molts dels quals encara no se’ls ha permès vacunar-se i a qui se’ls demonitza diàriament. Si hi ha algun antivacunes que m’ho vulgui explicar, estaré encantat d’escoltar-lo. Això sí, li demanaré que ho faci respectant la distància, que aquesta mesura de seguretat, suposo que la compleix.