Dijous, 8 de desembre de 2022 - Edició 1596
La República

Observadors internacionals alerten que el judici de l’1-O “criminalitza drets fonamentals”

El col·lectiu de juristes que ha seguit el cas presenta el seu informe final

Redacció 09/07/2019
Marchena, al judici de l'1-O

Un grup d’observadors internacionals afirma que el judici de l’1 d’octubre “criminalitza drets fonamentals”. L’informe constata que s’han utilitzat “cares d’odi i escopinades” per intentar imputar delictes penals als presos polítics. Mercè Barceló, portaveu del col·lectiu de juristes, també assegura que no s’ha pogut demostrar “l’existència d’un delicte de rebel·lió i sedició”.

La seixantena d’observadors de la plataforma International Trial Watch consideren que les conductes dels acusats “queden emparades en els drets fonamentals”. En aquest sentit, fins i tot, els juristes apunten com la Consitució “permet exercir aquests drets”. L’acció dels observadors ha estat finançada per una campanya de micromecenatge que ha comptat amb l’ajuda de 4.000 persones.

Iñaki Rivera, professor de la facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, ha denunciat que Espanya “és un Estat desobedient”. L’acadèmic considera que l’informe d’International Trial Watch es podria incloure en el recurs dels advocats dels presos polítics davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.