Diumenge, 25 de setembre de 2022 - Edició 1522
La República

Obligat a tancar un restaurant que pagava els impostos a la hisenda catalana

Els propietaris denuncien “la incompetència dels nostres representants”

Redacció 24/11/2019
Twitter @rovigar59

El 2012, la parella de Siurana i propietaris d’un restaurant, Andreu Bartolomé i Maria Casademunt, van decidir apostar per la ‘insubmissió fiscal’ i deixar de pagar els seus impostos a l’Estat espanyol. Ara, el seu establiment s’ha vist obligat a tancar i Bartolomé i Casademunt han fet públics els motius: l’Agència Tributària espanyola (AEAT) els va bloquejar els comptes de l’empresa i revocar el NIF el passat més de juny. No és l’únic cas entre els empresaris que paguen els seus impostos a la hisenda catalana.

Segons expliquen, la parella ha “intentat solucionar improvisadament [la situació] amb la intenció de pagar a treballadors i proveïdors i així no haver d’aturar una activitat que dona feina a diverses famílies”. Amb tot, però, s’ha arribat a una “situació límit” i  s’han vist obligats a tancar de “forma irreversible”, a curt o mitjà termini. “L’empresa estava al corrent de pagament i havia complert amb totes les seves obligacions de manera normal”, asseguren. Només hi ha singularitats -de manera “reivindicativa”- pel que fa a l’IVA i l’impost de societats, que van decidir pagar-los a la hisenda catalana (ATC) “amb la intenció d’obeir el mandat del poble expressat a l’Estatut del 2006”. Per tot això, han requerit a l’ATC que se’ls faciliti un NIF català, per “estar intervinguts” i -en aquest sentit- han denunciat “la incompetència dels nostres representants” per “no aplicar l’Estatut del 2006 tal com els va exigir més d’un 70% del poble català” i “no aplicar la DUI, tal com els han exigit els catalans en les darreres eleccions i en el referèndum de l’1 d’octubre del 2017”.

Andreu Bartolomé i Maria Casademunt creuen que la seva situació és un “atac democràtic” i han expressat la voluntat de “no voler seguir vinculats a una administració espanyola desacreditada, política, judicial i policialment”.