Dijous, 9 de febrer de 2023 - Edició 1659
La República

Nova imposició de les autoritats franceses: Tornen a tancar el pas del coll de Banyuls

Després de la reobertura del pas el dissabte, una de les pedres va ser transportada fins a Espolla i ja s’ha convertit en un símbol reivindicatiu

Redacció 23/01/2023

Les autoritats franceses han tornat a tancar amb pedres el pas del coll de Banyuls, que uneix l’Alt Empordà amb la Catalunya Nord, després que aquest dissabte un grup d’activistes d’Espolla l’obrís amb una maquinària per retirar les pedres que impedien la circulació.

Tanmateix, l’alliberament de la via que uneix a banda i banda dels Pirineus ha estat truncat per la imposició de França. El coll de Banyuls ja fa dos anys que està tancat i diversos veïns dels municipis han reclamat al govern francès que permeti la reobertura de les carreteres per no haver de fer tants quilòmetres de volta.

La polèmica cimera hispano-francesa que es va fer a Barcelona la setmana passada va passar de puntetes pel tema, però va acabar reforçant la negativa del govern francès, que no té intenció de reobrir-los.

Una de les pedres, convertida en símbol 

Després que la nit del divendres al dissabte es reobrís el coll de Banyuls, alguns dels activistes van portar una de les pedres fins a Espolla, on la van exposar a la Fira de l’Oli i l’Olivera que es feia diumenge 22 de gener. La roca es va convertir en un element reivindicatiu i es va omplir d’escrits de gent que reclamava mantenir aquesta via oberta.