Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024
Edició 2100

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de abril del 2024

Nova discriminació lingüística al País Valencià: l’àrbitre exigeix a un entrenador que parli castellà per “respectar-se”

|

- Publicitat -

El País Valencià torna a viure una discriminació lingüística, aquesta vegada durant un partit de futbol al municipi de Carcaixent (Ribera Alta). La víctima de la discriminació lingüística ha estat l’entrenador de la U.D. Carcaixent, que en acudir a l’àrbitre del partit per queixar-se de la seva actuació, aquest va respondre-li que se li adrecés en castellà per “respectar-se”. 

Els fets van succeir el passat dissabte, 12 de novembre, durant el partit que enfrontava la Unió Esportiva Carcaixent i l’Ontinyent Club de Futbol. El Carcaixent va perdre per un gol, i l’entrenador, Xesco Ortiz, va mostrar-se clarament descontent per l’arbitratge fet durant el partit, motiu pel qual va dirigir-se a l’àrbitre per discutir-ho. Tanmateix, Ortiz denuncia que l‘àrbitre va burlar-se del seu equip i, mostrant una enorme falta de respecte per aquest, va exigir a l’entrenador que li parlés en castellà: “Va ser un àrbitre irrespectuós, que el primer que va dir-me va ser que per respectar-nos li parléssim en castellà“, explica l’entrenador a Levante-EMV. Ortiz també expressa que al seu club, així com al municipi homònim, el predomini lingüístic és del català. “En 11 anys d’experiència, un àrbitre mai no m’havia fet sentir així. S’ha burlat del Carcaixent”, lamenta l’entrenador.

Publicitat

El cas de discriminació del català l’ha fet públic l’entitat Plataforma per la Llengua País Valencià. L’entitat demana a la Federació de Futbol del País Valencià que s’investigui aquest cas i que l’àrbitre sigui sancionat:  “Un àrbitre ha de jutjar el joc, no la raça, el gènere o l’idioma” manifesten des de Plataforma.

Els valencianoparlants pateixen, diàriament, un greu problema de discriminació lingüística en diversos àmbits de la seva vida, com pot ser a l’Administració, a la sanitat pública a la Renfe o al món dels esports. De fet, recentment Plataforma ha engegat la campanya “Fes un gol pel valencià”, per reivindicar el valencià en aquest àmbit, on elements com ara la informació corporativa són íntegrament en castellà.

Et pot interessar  Plataforma per la Llengua inicia converses amb grups del Congrés per recórrer la proposta educativa del País Valencià
Publicitat

Opinió

Minut a Minut