Dilluns, 30 de gener de 2023 - Edició 1649
La República

Nova discriminació lingüística a la sanitat valenciana: “En castellano, en castellano”

En anglès abans que en valencià: Personal del centre de salut de Biar vulnera els drets lingüístics d’un pacient

Carme Garau 09/01/2023
Foto: Arxiu

Un pacient del centre de salut de Biar (Alt Vinalop) ha denunciat una “doble discriminació lingüística”. A través d’un fil de Twitter, l’usuari ha explicat que va iniciar la conversa en valencià, però que ràpidament algú del personal va provar d’imposar-li el castellà. “En castellano, en castellano. Que el valenciano…”, resumeix, criticant que es tractava d’un “acte reflex” i que ni tan sols el va escoltar per veure si l’entenia.

Per acabar-ho d’adobar, una segona persona del centre va decidir atendre’l en anglès. “Una ha tractat de silenciar-me i l’altra de vacil·lar-me”, lamenta l’usuari, que remarca que no tenien “voluntat mínima d’entendre res”. Tanmateix, quan intercalava valencià durant l’esperpèntica conversa sí que l’entenien i contestaven sense problemes. “De nou, es demostra que el problema no és l’idioma, sinó l’actitud”, constata en una darrera piulada.

El director General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme de la Generalitat Valenciana, Ruben Trenzano i l’Escola Valenciana ja han posat a disposició del pacient els serveis d’assessorament lingüístic per respondre a l’agressió. Malauradament, aquesta mena de discriminacions són habituals a la sanitat valenciana.