Divendres, 21 de gener de 2022 - Edició 1275
La República

Nou cas de discriminació lingüística a la sanitat pública del País Valencià

La ‘Plataforma per la Llengua’ al País Valencià ha denunciat que “la discriminació en l’atenció sanitària a un pacient pel fet de parlar valencià és un cas d’incompliment de les obligacions d’una treballadora pública”

Redacció 22/07/2019
Una imatge d'arxiu d'una campanya de la Plataforma per la Llengua

El passat 18 de juliol, el veí de Beniparrell (País Valencià), Francesc Puertes, va trucar al seu centre de salut per preguntar sobre els resultats d’una analítica del seu pare. Es va dirigir en valencià a l’administrativa que el va atendre i aquesta va exigir que li parlés en castellà alegant que no entenia la seva llengua. Ho ha denunciat la ‘Plataforma per la Llengua’, que ha recordat que el que va fer la treballadora pública és il·legal.

Segons l’ONG, l’administrativa “va manifestar uns prejudicis lingüístics impropis d’una treballadora del sector públic de la Generalitat Valenciana”, per la qual cosa han recomanat “a l’administrativa que atén les telefonades que realitze un curs de valencià”. De fet, consideren “extremadament urgent que es garantisca la competència lingüística de totes les persones que atenen el públic en la sanitat pública”. “Igualment, des de la Plataforma per la Llengua també es considera necessari que la Conselleria informe l’administrativa sobre els drets lingüístics del poble valencià i crear un protocol per evitar que aquestes situacions es tornen a repetir”, afegeixen.

El portaveu de la ‘Plataforma per la Llengua’ al País Valencià, Manel Carceller, ha assegurat en aquest sentit que “la discriminació en l’atenció sanitària a un pacient pel fet de parlar valencià és un cas d’incompliment de les obligacions d’una treballadora pública. No podem creure que una treballadora pública no entenga quatre paraules bàsiques en valencià. Ens trobem davant d’una clara discriminació per valencianofòbia, i això és tan greu com una per raó de raça, religió o política. Això és més evident quan la treballadora ha mantingut prèviament converses on el pacient parlava en valencià sense cap problema”. La Plataforma per la Llengua recorda que negar l’atenció sanitària a un ciutadà pel fet de parlar valencià és un cas de discriminació que vulnera la legalitat de l’Estatut d’autonomia valencià, la Llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV) i fins i tot l’article 14 de la Constitució espanyola.