Dilluns, 27 de setembre de 2021 - Edició 1159
La República

Només Egipte i Etiòpia superen a Espanya en condemnes a artistes

L’organització FreeMuse ha fet públic el seu informe de 2018: “The state of the artistic freedom”. En el document Espanya surt en diferents ocasions com un dels països del món […]

Redacció
Redacció 03/01/2019
El raper Valtònyc durant la seva actuació a la presentació del Consell de la República a Brussel·les / ACN

L’organització FreeMuse ha fet públic el seu informe de 2018: “The state of the artistic freedom”. En el document Espanya surt en diferents ocasions com un dels països del món amb més condemnes de presó a creadors. A l’informe es destaca la posició del regne ibèric en el top six de la censura mundial. En aquest sentit, del total de països que han perseguit a més artistes, Egipte seria el primer del rànquing, seguit d’Etiòpia, Espanya, Brasil, Índia i Israel.

L’ONG FreeMuse en el document citat explica les vicissituds dels creadors de diferents estats. En el cas d’Espanya, l’informe esmenta al grup La Insurgencia i a Valtònyc. En el primer cas, 12 dels 14 cantants que conformen el grup, van ser condemnats a dos anys i un dia de presó a més d’una multa de 4500 euros, el desembre del 2017. Segons el tribunal que va dictar sentència, a les seves lletres feien apologia del terrorisme, en demanar la llibertat dels membres del grup armat GRAPO. D’altra banda, Valtònyc va ser condemnat el febrer de 2017 a tres anys i mig de presó a més d’una multa de 3000 euros. Com és sabut, actualment està exiliat a Brussel·les.

FreeMuse és una ONG que vigila l’estat de la llibertat d’expressió en l’àmbit internacional. La seva tasca es basa en la documentació de les violacions als drets humans arreu del globus, per tal de poder denunciar els abusos dels governs sobre els creadors i defensar la llibertat d’expressió.