Dimarts, 13 d'abril de 2021 - Edició 992
La República

Mor Joana Biarnés, la pionera del foto periodisme català

Ahir, dimecres 19 de desembre, va morir la fotoperiodista Joana Biarnés (Terrassa, 1935) a l’edat de 83 anys. Bianrés va ser pionera en la fotografia periodística a l’Estat. Les seves […]

Redacció
Redacció 20/12/2018
La fotoperiodista Joana Biarnés amb una càmera de fotos / ACN

Ahir, dimecres 19 de desembre, va morir la fotoperiodista Joana Biarnés (Terrassa, 1935) a l’edat de 83 anys. Bianrés va ser pionera en la fotografia periodística a l’Estat. Les seves instantànies són claus per tal d’entendre l’Espanya franquista, l’inici de la democràcia i l’obertura de la societat post franquista.

En els seus reportatges per diferents mitjans, van cobrir des de desastres naturals fins a actes socials. D’aquesta manera va documentar les inundacions del Vallès el 1962. Entre les personalitats que va retratar s’hi troben Lola Flores, Marisol, Massiel, Raphael o Orson Welles així com artistes de renom internacional com Dalí, Buñuel, Joan Manuel Serrat, Yul Brinner, Jack Lemmon, Clint Eastwood, Els Beatles i Roman Polanski. El 1965 va cobrir el concert dels Beatles a Barcelona, aconseguint fotografies que han passat a formar part del nostre imaginari col·lectiu. El 1985 va abandonar la professió, pel seu desacord amb l’estil groc que estava agafant el seu ofici.

La seva carrera, però va estar marcada per la promesa que li va fer al seu pare de no abaixar mai el cap. Una promesa que la va fer lluitar per ser reconeguda com a fotògrafa, en un ambient, evidentment hostil. D’aquesta manera, un àrbitre va arribar a suspendre un partit de futbol per tal que Biarnés deixés de fer fotografies al camp.

La família i amics de Biarnés l’han recordat amb aquestes paraules: “Ara que ens ha deixat, les seves fotografies resten com la crònica d’un temps però, també, ens recorden que, malgrat tots els obstacles que sorgeixen, val la pena lluitar per allò en el que creiem”.