Dissabte, 28 de maig de 2022 - Edició 1402
La República

Milan Brglez avisa que si Puigdemont, Comín i Junqueras no són eurodiputats “les institucions violaran els drets humans”

L’eurodiputat eslovè assegura que si no hi ha una solució política “o perdrà la democràcia o perdrà Espanya”

Agències 16/11/2019
El conseller d'Acció Exterior, Alfred Bosch, amb la secretària d'Estat de Justícia d'Eslovènia, Dominika Švarc; l'eurodiputat del SD Milan Brglez i Andrej Omerzel, president dimitit de les joventuts dels socialistes eslovens. 16/11/2019 (Horitzontal)

L’eurodiputat eslovè Milan Brglez ha avisat que si Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras no acaben sent reconeguts com a eurodiputats “les institucions europees seran qui viola els drets humans”. “Com a membre del Parlament europeu he d’alçar la veu contra aquesta situació”, ha afegit Brglez, que ha rebut el conseller d’Exteriors català, Alfred Bosch, al fòrum jove dels socialdemòcrates a Eslovènia. Brglez, a més, ha assegurat que el conflicte català ja ha passat a nivell europeu i ha advertit que si no es troba una solució política i dialogada hi haurà dues possibilitats, “o pedra la democràcia o perdrà Espanya”.

 

Durant la seva intervenció, Brglez ha defensat que els independentistes puguin ser reconeguts com a eurodiputats d’acord amb les consideracions de l’advocat general del TJUE, així com d’acord amb la voluntat dels catalans, que van votar-los.

 

A més, s’ha referit també al fet que des de les institucions espanyoles se’ls permetés presentar-se a les eleccions però després, un cop elegits, es considerés que no complien els requisits. Brglez ha demanat al Parlament Europeu, doncs, que es pronunciï a favor de reconèixer-los com a eurodiputats i ha afegit que s’ha de “seguir la llei europea i no l’espanyola”.

 

L’eurodiputat també s’ha referit a la sentència del Suprem i l’ha qualificat de “desproporcionada”. En aquest sentit, ha emplaçat el govern espanyol a “parlar”. “Sense diàleg no hi ha solució política”, ha conclòs.

 

En un sentit similar s’ha expressat Andrej Omerzel, que acaba de dimitir com a president de les joventuts dels socialistes eslovens, que ha insistit que la violència “mai és la solució”. “No podem permetre que continuï la violència”, ha reblat Omerzel, que ha assegurat que qui l’està utilitzant són “els poders de l’Estat”. Així, l’expresident ha afegit que cal “qüestionar” la realitat dels drets humans a la UE.