Diumenge, 31 de maig de 2020 - Edició 675
La República

Més de cent nadons ucraïnesos no poden ser recollits pels seus pares adoptius

El tancament fronterer impedeix els pares o bé arribar al país o bé endur-se’ls

Redacció
Redacció 17/05/2020

Un centenar de nadons nascuts a través de la gestació subrogada a Ucraïna esperen per poder sortir del país amb les seves famílies. El tancament de les fronteres del país des del mes de març impedeix als pares adoptius endur-se’ls a casa i les autoritats locals adverteixen que, si s’allarga el confinament, poden arribar a ser un miler, amb els embarassos pendents.

Hi ha famílies dels Estats Units, la Xina, la Gran Bretanya, Suècia, Irlanda, França o Espanya, entre altres països i les famílies, o bé van arribar abans del tancament, i ara es troben que no han pogut acabar els tràmits i, per tant, tampoc no poden tornar als països d’origen, o bé no han pogut entrar al país.

Algunes ambaixades s’han “negat” a intervenir-hi i donar suport a les famílies perquè en alguns països la subrogació, coneguda popularment com “ventre de lloguer”, no està reconeguda.

La qüestió ha arribat al parlament ucraïnès on es debat canviar la legislació. Ucraïna és un dels països on més es practica la gestació subrogada, i ara el seu Ministeri de Sanitat es planteja que només hi puguin accedir els ucraïnesos. Cada mare rep al voltant de 14.000 euros per nadó subrogat.

Relacionats