Diumenge, 27 de novembre de 2022 - Edició 1584
La República

Més de 40 personalitats del Pirineu impulsen un manifest contra la candidatura dels JJOO

L’atleta Kilian Jornet i l’alpinista Araceli Segarra, entre d’altres, proposen “enterrar definitivament” el macroprojecte dels Jocs d’Hivern 2030

Agències 10/11/2021
L'atleta Kilian Jornet (en pantalla); Emma Rojas, de Ramaderes de Catalunya; i Bernat Lavaquiol, portaveu de la Plataforma Stop JJOO, en roda de premsa a Barcelona el 10/11/2021

Més de 40 personalitats del Pirineu exigeixen la retirada de la candidatura dels Jocs d’Hivern 2030. Així ho recull un manifest impulsat per la Plataforma Stop Jocs Olímpics que compta per ara amb una seixantena d’adhesions entre individuals i col·lectius. Entre altres el signen l’alpinista Araceli Segarra i l’atleta Kilian Jornet, a més de nombrosos representants del món ramader, excursionista, cultural i alcaldes del territori.

El manifest, presentat aquest dimecres a Barcelona, apunta que la candidatura dels Jocs Olímpics d’Hivern ‘Barcelona-Pirineus’ 2030 és un projecte que no respon a les necessitats del Pirineu. A més, assenyalen que apostar per aquesta candidatura en un context d’emergència climàtica és “una greu irresponsabilitat”. L’escrit assenyala que les estacions d’esquí pirinenques ja depenen en bona part de la producció artificial de neu i adverteix, per tant, que no seran viables a mitjà termini.

Bernat Lavaquiol, portaveu de la plataforma, s’ha preguntat en roda de premsa quin sentit té seguir endavant amb la candidatura en aquest context. “Si ara centrem totes les inversions en infraestructures de turisme de neu, que tenen una data de caducitat, de què viurem les veïnes del Pirineu d’aquí a 10 o 15 anys?”, ha reflexionat.

Per això, proposen “enterrar definitivament” el macroprojecte i canalitzar les inversions per potenciar un canvi de model socioeconòmic al territori que diversifiqui l’economia potenciant, per exemple, la producció agrària ecològica i l’artesania. A banda, assenyalen que calen inversions per millorar l’oferta educativa, els serveis sanitaris, el transport públic o les xarxes de telecomunicacions i la connexió entre pobles i valls, entre altres.