Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

MÉS critica que el projecte estatal per la “Nova Economia de la Llengua” menysté el català 

|

- Publicitat -

El Parlament de les Illes Balears ha aprovat aquest dijous una Proposició No de Llei per tal que el Ministeri d’Afers Econòmics incrementi la partida pressupostària destinada a les llengües oficials diferents del castellà en el PERTE “Nova Economia de la Llengua”. Així mateix, es demana un tractament igualitari de totes les llengües i una coordinació dels projectes amb els governs autonòmics.

En aquesta línia, el diputat de MÉS per Mallorca, Joan Mas ‘Collet’, critica que el projecte estatal “suposa un menysteniment total de la llengua catalana i s’ha de corregir”. Per això, la formació reclama un repartiment just dels doblers destinats a les diferents llengües oficials.

Publicitat

Què implica el PERTE?

El Ministeri d’Afers Econòmics i Transformació Digital va aprovar el Projecte Estratègic per a la Recuperació i la Transició Econòmica (PERTE) “Nova Economia de la Llengua”, amb l’objectiu de “convertir el castellà i les llengües cooficials en elements tractors de la transformació digital i impulsar tota la cadena de valor de la nova economia del coneixement i de la intel·ligència artificial”.

Sona bé, però el repartiment entre les llengües es troba en absolut desequilibri. Els 14 projectes que s’impulsaran compten amb una inversió pública de 1.100 milions d’euros. D’aquests només 30 milions, un “irrisori” 2,7%, serviran per donar suport a les llengües diferents del castellà, segons detalla MÉS.

Instituto Cervantes

Per altra banda, el Parlament demana al govern de l’Estat detallar la totalitat de les quantitats rebudes per l’Instituto Cervantes, ja que és “bastant inexacte” i compta amb “partides diverses camuflades als Pressuposts Generals de l’Estat”.

Publicitat

Opinió

Minut a Minut