Dimecres, 22 de març de 2023 - Edició 1700
La República

Mas valora querellar-se per l’Operació Catalunya si té “garantia que s’arribarà fins al final”

Mas reconeix que querellar-se “és un risc”, tot recordant que als líders independentistes se’ls ha “inhabilitat, perseguit econòmicament, empresonat o enviat a l’exili”

Maria Garcia 04/03/2023
L'expresident del Govern Artur Mas atén els mitjans de comunicació als passadissos del Parlament Data de publicació: dijous 14 de juliol del 2022, 13:10 Localització: Barcelona Autor: Sílvia Jardí

El president de la Generalitat entre els anys 2010-2016, Artur Mas, valora querellar-se contra l’Operació Catalunya, un cop tingui “certa garantia” que la querella que presentarà el seu company de partit i exconseller d’Economia Jaume Giró tindrà recorregut.  Ambdós van ser víctimes directes de l’espionatge il·legal articulat des del govern i forces de l’Estat espanyol per tal d’aturar el procés independentista català, en l’entramat conegut com a ‘Operació Catalunya‘.

“Ho estic valorant seriosament”, ha admès Mas al Via Lliure de RAC1. Així i tot, ha explicat que vol meditar molt les seves passes i així acudir a la justícia tenint “certa garantia” que tirarà endavant. Tot i que altres víctimes de l’Operació Catalunya, com Sandro Rosell o Jaume Giró, sí que han decidit abordar la qüestió per la via judicial, Mas ha explicat que altres, com Xavier Trias, no han volgut fer cap recomanació.

L’excap de l’executiu català, però, reconeix que no vol permetre’s fer un gest en fals i que, ara mateix, avançar per la via judicial és molt complicat: “Durant 10 anys, davant de les evidències totals i absolutes de possibles delictes ningú no ha mogut ni un sol dit en el sistema judicial espanyol”. Aquest fet “ja il·lustra moltes coses”, lamenta l’expresident de la Generalitat.

Mas admet que no vol que els responsables de l’Operació Catalunya quedin impunes perquè “l’han feta molt grossa, i ho han fet des dels poders de l’estat”. Així i tot, reconeix que querellar-se “és un risc que té un resultat operatiu”, tot recordant que als líders independentistes se’ls ha “inhabilitat, perseguit econòmicament, empresonat o enviat a l’exili”. 

“Hem pagat un preu molt alt per tot el que vàrem fer” lamenta Mas, tot afegint que tenen “la consciència tranquil·la” perquè ho van fer “per defensar unes idees”, en contraposició als poders de l’Estat espanyol, els quals “van actuar per destruir aquestes idees, com si estiguéssim en una dictadura“. “Això és molt greu, quan et diuen que estem en una democràcia plena”, ha sentenciat.

L’expresident ha subratllat que l‘Operació Catalunya no només implica Villarejo, Cospedal, Fernández Díaz, Sánchez Camacho i Francisco Martínez, sinó que també moltes més persones de l’esfera política, judicial i mediàtica espanyola.  “Estic convençut que si això té recorregut, sortiran més persones implicades” ha sentenciat, apuntant directament a Eduardo Inda, l’exdirector de El Mundo.